EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ВиК операторите не изпълняват критерии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВиК операторите не изпълняват критерии

mail17:02 | 09.12.2020прегледи 604 коментарикоментари 0


Нито един от ВиК операторите не е изпълненил напълно всички показатели за качество на предоставените услуги през 2019 г. Това става ясно от от проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), оповестена от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Припомняме, че във връзка с публикации в медиите за недоброто състояние на ВиК мрежата в страната, включително за изграждане на водопроводи с тръби, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води, по инициатива на прокуратурата през февруари 2020 г. беше възложена проверка на председателя на КЕВР. 

Предмет на проверката било:

  • съдържанието на програмите за постигане на годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК услуги, включително и за намаляване на загубите на вода в одобрените бизнеспланове;
  • фактическо изпълнение на дейностите от ремонтните и производствените програми от бизнесплановете, задължителни за ВиК оператора;
  • използване (при изпълнение на последните дейности) на материали, които съответстват по качество, предназначение и т.н. и са придобити от ВиК оператора за влагането им в отчетените работи.

От представените от КЕВР резултати било заключено, че: "от общо 29 дружества с одобрен бизнес план 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11 са отчели между 40 - 50% неизпълнение, при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11."

От Прокуратурата допълват, че изброените в доклада на КЕВР редица негативни констатации са наложили допълнителни мерки по реда на надзора за законност, в защита на обществения интерес. В този контекст - на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт през май 2020 г. председателят на КЕВР бил ангажиран от ВАП за преценка за предприемане на действия по реда на чл.38 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, и по-конкретно с предвидената административнонаказателна отговорност за неизпълнение на определените показатели за качеството на ВиК услугите от съответните оператори.

От Прокуратурата възложили на КЕВР да извърши оценка на качеството на предоставените ВиК услуги в зависимост от достигнатите индивидуални годишни целеви нива на показателите за качество на тези услуги.

"Тази оценка е скрепена от нормативните разпоредби с възможност за прилагане на финансови корекции, които представляват изменение на одобрените цени на ВиК услугите, посредством изменение на коефициенти за необходимите приходи на оператора по реда на Наредба за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги при текущ регулаторен период 2017-2021 г.", казва се още в съобщението на ВАП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg