EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вижте Метростанцията при летище София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вижте Метростанцията при летище София

mail09:10 | 24.02.2013прегледи 3190 коментарикоментари 0


В специализираните интернет форуми като skycraptercity се появиха първите снимки за бъдещата визия на метростанцията при втория терминал на летище София. Очаква се продължението на първия метродиаметър от Международния изложбен център до летището да заработи в началото на 2015г. Последният участък от разширението на метрото от ул.”Поручик Неделчо Бонев” до летище “София” ще има две открити метростанции, едната от които е тази при терминал 2 на летището. Изпълнител е консорциум “Метро Сифер”, а стойността на обекта е 48.95 млн. лв. без ДДС.
Цялата отсечка от бул.”Цариградско шосе” до летището е с обща дължина от 5 км, има 4 метростанции и струва 136 млн. лв., от които 110 млн. лв. са безвъзмездна европейска помощ, а останалата част се осигуряват от Столичната община.
По време на официалния старт на продължението на метрото, бившият министър на транспорта Ивайло Московски обяви, че очаква разширението да помогне за развитието на летище “София” и превръщането му в интермодален център
Изпълнителят на първия участък е  “Станилов – Метропроект”, който изгражда тунелно трасе с дължина от 2 километра след бул.”Цариградско шосе”, което преминава в открито трасе 200 метра преди метростанция, разположена между бул.”Проф.Цветан Лазаров” и ул.”Кап.Димитър Списаревски”. Цената е 23.5 млн. лв. без ДДС
Изпълнител на вторият участък с дължина от 3 километра е обединение "Метро Дружба". Стойността му е 63.6 млн. лв., а трасето ще се строи по открит способ - под пътното платно на бул.”Кръстю Пастухов” от ул.”Капитан Димитър Списаревски” до бул.”Искърско шосе”. Метростанцията ще бъде разположена под кръстовището на булевардите ”Кръстю Пастуховм” и “Искърско шосе”. На линията София – Пловдив ще бъде изградена и малка ЖП гара.
В петък инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен” уточни подробности по време на официалното представяне на проекта за новата метростанция до летище София. Станцията на летището ще има пряка връзка с корпуса на Терминал две, както и изход при подземния паркинг на аерогарата. Предвиден е и панорамен входен вестибюл, който ще бъде насочен към пистите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg