EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виенале 2013 започва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виенале 2013 започва

mail13:45 | 24.10.2013прегледи 711 коментарикоментари 0


Кинофестивалът „Виенале“ отдавна се е превърнал в уникално културно събитие не само за Виена, но и в световен мащаб благодарение на дългогодишната традиция, добрата организация и особения си дух. В 51-вото издание в рамките на две седмици ще бъде представено най-доброто от кинопродукцията от цял свят.

В програмата от 24 октомври до 6 ноември 2013 са включени 300 игрални, документални и късометражни филми, някои от които не са показвани в австрийските кина. Фестът ще бъде открит с драмата на братята Коен “Истинският Люин Дейвис”, посветена на младия певец Люин Дейвис, който се опитва да пробие на фолк-сцената в Гринуич Вилидж в началото на 60-те години. Итън и Джоел Коен са отличени за тази лента с Голямата награда на журито на фестивала в Кан през май 2013 г.
Традиция от предишни издания на фестивала е да се канят известни режисьори, които да подготвят рекламни трейлъри за събитието. Сред тях са имена като Лео Каракс, Жан-Люк Годар и Дейвид Линч. Тази година двеминутен клип засне холивудската режисьорка от ирански произход Ширин Нешат. Черно-бялата лента “Илюзии & огледала” е създадена в духа на нямото кино, а в центъра на камерата е Натали Портман, която се лута в сомнамбулен транс в къща край морето. Трейлърът може да видите на http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IRdSWf1r6AA.
Сред почетните гости на “Виенале” са американсикят комедиант Уил Феръл, френският журналист и документалист Клод Ланцман, бившият пилот от Формула 1 сър Джеки Стюърт, както и тазгодишните носители на “Златния леопард” и “Златния лъв” от фестивалите в Локарно и Венеция Алберт Сера и Джанфранко Роси. В списъка на гостите е и американският продуцент Стефан Чалгаджиев. Роден през 1942 г. в България, Чалгаджиев следва антропология в Колумбийския и Нюйоркския университети. По-късно основава няколко продуцентски компании и от 2001 г. е собственик на “Соларис”. Чалгаджиев работи с такива известни творци като Робер Бресон, Микеланджело Антониони, Вим Вендерс и Маргьорит Дюрас. На “Виенале 2013” той ще представи филма на Жак Ривет “Out 1“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg