EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Виена:35-ти музикален фестивал на открито

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена:35-ти музикален фестивал на открито

mail11:31 | 21.06.2018прегледи 1911 коментарикоментари 0


35–ият Музикален фестивал Донауинзелфест, който се провежда традиционно на т.нар. Дунавски остров (Донауинзел) във Виена, откъдето идва и името му, тази година ще бъде от 22 до 24 юни. Това е най-големият безплатен фестивал на открито в Европа. Организаторите са подготвили над 600 часа музикална програма, разделена тематично на различни площадки.  В продължение на три дни общо 1500 изпълнители на 11 сцени и на 18 тематични "острова" ще изнесат 200 концерта. На феста ще звучи рок, поп, алтернативна музика, пънк, хип-хоп и естествено няма да липсват и кулинарни предложения. На територията на фестивала, освен сцени, има и множество щандове за храна, на които се предлагат специалитети от цял свят. Донауинзелфест е едно от любимите летни събития не само на виенчани, но и на повечето австрийци на възраст между 15 и 29 години, както и на любители на големите музикални фестивали на открито от цяла Европа. Миналата година той бе посетен от около 3 милиона души.

История и факти за Донауинзелфест

Днес Донауинзелфест е най-големият фестивал на открито със свободен вход в Европа. За първи път той се провежда през 1983. Тогава Социалдемократическата партия във Виена решава да организира еднодневно парти на Дунавския остров, за да привлече виенчани на острова и да ги убеди, че това е чудесно място за отдих. На партито тогава се очакват около 15 000 човека, а пристигат около 160 000. Оттогава до днес броят на желаещите да танцуват и да се забавляват на открито, докато слушат страхотни музиканти, непрекъснато се увеличава. През годините на сцените на Донауинзел фест са се изявявали имена като Дзукеро, Бони Тейлър, Джана Нанини, Шаги, Майкъл Болтън и куп други световни музикални звезди. Тази година 80 % музиката, която ще звучи, е австрийска, а безспорната международна звезда на фестивала ще бъде Лиса Стенсфийлд. Вече четвърта година една от традиционните виенски пивоварни вари специална "Островна" бира, която тази година е с дива мая.

Как се финансира Донауинзел?

Всеки „остров“ е спонсориран от различна медия – вестник, радио, телевизия, а за перфектната организация на събитието и множеството гости се грижат 1500 доброволци. Медиите определят Донауинзел фест като едно от най-безопасните събития на открито, които привличат голямо количество публика. От 2007 година са въведени правила за спазване на реда на фестивала и са осигурени достатъчно полицаи, които следят за спокойствието на всички гости, дошли да танцуват, да се забавляват и да наслаждават на любимата си музика.

Донауинзел или Дунавският остров

Дунавският остров е едно от любимите места за разходка и отдих на виенчани. Той е създаден изкуствено  с много зеленина, грил зони, спортни площадки и съоръжения за водни спортове. Тук има сърф училище, лифт за водни ски и велоалеи. Почитателите на по-пасивните начини за почивка, могат да полежат с книга в ръка в някой кът или да се наслаждават на вкусната храна, която се предлага в многобройните ресторанти. За любителите на нощния живот има няколко много добри дискотеки, които през лятото работят до 6 сутринта.

Допълнителна информация: https://donauinselfest.at/en

Снимка: © Andreas Jakwerth


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg