EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена: Шоу на ябълковия щрудел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена: Шоу на ябълковия щрудел

mail18:00 | 27.07.2012прегледи 1183 коментарикоментари 0


Сладкарският цех на кафе “Резиденц” във виенския дворец “Шьонбрун” организира на всеки кръгъл час кулинарно шоу по приготвяне на един от най-известните виенски сладкиши – ябълковия щрудел, съобщи КОМПРЕС София | Бюро за връзки с Община Виена
Посетителите не само могат да видят на живо как майстори-сладкари забъркват ръчно сместа за това сладко изкушение, но и ще получат оригиналната рецепта, с помощта на която могат да изпекат сладкиша и в домашни условия. Ароматното ухание на прясно изпечения сладкиш събужда апетита на гостите, който може да бъде утолен с парче ябълков щрудел и чашка виенско кафе в уютната бивша придворна сладкарница. Всичко това е включено в цената на демонстацията от 9.40 евро. Шоуто се провежда на немски и английски език от 10.00 до 17.00 часа всеки ден. А най-старателните и любознателните могат да се запишат и на кулинарен курс по изпичане на ябълков щрудел. Семинарът е с продължителност 1 час, като трябва да предвидите още 1 час за изпичането и опаковането на готовия сладкиш. Всеки участник получава диплома, която му дава квалификацията “Сладкар – специалист по изпичане на Виенски ябълков щрудел”, и естествено оригиналната рецепта.


Рецепта за оригинален Виенски щрудел:

Продукти:
За тестото:
2 с. л. краве масло
1 яйце
300 г брашно
щипка сол
1/8 л вода
2 с. л. олио

За плънката:
1,2 кг кисели ябълки
60 г краве масло
80 г галета
50 г стафиди
120 г натрошени орехи
100 г захар
2 пакетчета ванилия, 1 с. л. канела, 100 г ром и лимонов сок, щипка сол
пудра захар – за поръсване

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Добавят се водата, олиото, яйцето и солта. Меси се, докато тестото стане еластично. Оставя се покрито на стайна температура да почива 1 час, след което върху поръсена с брашно кърпа се разточва правоъгълна кора с дебелина 4-5 см, която след това се дърпа, докато стане тънка като лист хартия. Дебелите краища се отразяват.
Ябълките се измиват, обелват и се нарязват на парченца. Заливат се с лимоновия сок и рома. Върху тях се посипва сместа от стафиди, захар, ванилия, канела и щипката сол. Оставят се да престоят около 30 мин. През това време галетата се запържва в краве масло и се оставя да изстине.
Готовата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с галетата. Средата на кората (около 1/3) по дължина се поръсва с плънката от ябълки. С помощта на кърпата кората се навива на руло. Поставя се в намазана с олио тава, намазва се с разтопено масло и се поставя в предварително нагрята фурна на 200 градуса. Пече се около 50 мин.
След като се извади от фурната щруделът се поръсва пудра захар. Сервира се топъл с топка ванилов сладолед. Към него във Виена ви поднасят и чаша виенско кафе.

Снимка:Koalamedia

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037