EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена помага на гражданите си с два бонуса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена помага на гражданите си с два бонуса

mail06:50 | 23.08.2023прегледи 1781 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, специален пратеник на EconomyNews.bg  във Виена*

Волфганг Хаслер e зам.-ръководител на отдела МА 23 „  Икономика, труд и статистика“  във Виенската община. В интервю за EN.bg  той обяснява как градът се справя с инфлацията и как подпомага гражданите си.

„От много години Виена има опит при решаване на кризи, каквато е сега тази с високата инфлация. Към момента в град Виена инфлацията е 7%, сравнително висока.

Но ще дам няколко примера за анткризисните ни традициите. През 2012 година въведохме годишна карта за градски транспорт от 365 евро, като въпреки кризата не променихме нищо в нея.

По същия начин действувахме и при финансовата криза от 2008-2009. Подготвихме граждани за  очакваната безработица, но и организирахме много добре градския транспорт, защото гражданите използваха по-малко личните си автомобили. 

Да се върнем още по-назад в 2000 година. Оттогава  детските гранини са безплатни, като родителите плащат само 200 евро за храна, както и при горните случаи, отново не променихме политиката си за детските градини.

Това е сърцевината на нашите социални действия -  да ги провеждаме стабилно и организирано, характерен е примерът, който ви дадох с транспорта. Не е нужно да се намаляват цената на картите, а да се разшири транспорта и неговото ползване.

През последните две – три година имаме две кризи една след друга – пандемията, която е с дълготраен ефект и войната в Украйна.

Големият проблем е енергийният. Егергийният пазар се промени, новите цени са високи, толкова високи, каквито никой не е очаквал да бъдат.

И за това от лятото и есента на 2022 година общината прилага енергийнния бонус за всички жители на града.

Всяка семейството или физическо лице получава по 200 евро годишно енергийна помощ, съобразена с горната граница на доходите – 40 000 евро бруто годишно за един човек и 100 000 евро за многочленно семейство.

Статистика

Най-скорошните статистически данни са от периода 2019/20 г., въз основа на които са направени прогнозни изчисления за електроенергията за 2022 г.

Според най-актуални и коректни данни средно виенско домакинство (като се вземат предвид всички домакинства във Виена) е похарчило 746 евро за електричество през 2022 г.

Що се отнася до данните за газ или топлофикация, пазарът през 2022 г. е бил много активен и нестабилен, така че не могат да се дадат данни, които да представят реалната средно статистическа картина при разходите на едно семейство за парно и газ.

Може да се акцентира върху факта, че субсидиите, като енергийни помощи са предназначени не само за електроенергия, но и за допълнителни разходи за газ и централно отопление.

Искам специално да отбележа, че споменатите социални мерки са валидни и за хора от средната класа.

-При същестуване на инфлация, как това се отразява на наемите в града?

 Подпомагане при повишаване на наемите на жилищата не е лесно да се реиагира само на общинско ниво, тъй като този проблем е и в компетенциите на държавата.

Федералното провителство обещава да индексира наемите, да ограничи пивишаването им, но засега няма положително развитие в тази посока. В канцлерството  не се получава съгласие.

Затова община Виена реши  да въведе и бонус  „жилища” , като е при енергийния бонус – отпускат се по 200 евро на домакинство на адрес. За социално слабите ще се отпусне такъм бонус още веднъж през септември.

Известно е, че във Виена общината е собственик на 225 хил. жилища и тя ще поеме на практика за периода 2020-2023 ½ от наема на жилището с раздавените бонуси. Годишно отпускаме по 500 евро на безработни или хора на социални помощи.

Социалните мерки се предприемата с цел да запази покупателната способност на хората в града, да укрепим местната икономика, тъй като инфлацията засегна основно дребния бизнес, търговията.

Общо 530 млн.евро отиват за изброените мерки, като те се отделят от общинския бюджет и макар той да е на плюс, разходите ще ни затруднят да обслужваме общинските дългове.

Тази година се очертава рецесия в общинската икономика, в следващите години не очакваме сериозен ръст. 

Надяваме се, че все пак федералното правителството да смекчи напрежението, като увеличи обещетението на безработни, а и да поеме една чст от сметнике на енергийното снабдяване.

-В тежките икономически условия има ли място за нови инвестиции?

Към момента имаме няколко многогодишни проекти, които сме решени да реализираме до край:

-Проект за модернизация на най-голямата общинска болница, който трябва да приключи  до 2030 година, инвестицията е за 3.3 млрд.евро.

-Разширяване и модернизация на виенското метро – срок 2032 година, инвестицията е 2.8 млрд.евро, като този процес се финансира от общината и от държавата.

-Имаме болници от 1911 година и те трябва да се модернизират

- Имаме идея най-новата болница на община Виена, която погълна 20 млрд.евро, да стане държавна и така да облекчи бюджета на общината. 

Инвестициите са нужни, като те идват както от самата община, така много разчитаме и на разпределението на държавния бюджет по региони. Надяваме се Виена да получи добри средства от държавата. Общинският ни бюджет към момента е около 19 млрд.евро.

-А каква е ситуацията с частните инвеститори във Виена?

Според статистиката ни през 2022 година в общината работят 237 чужди фирми в областта основно на биотехнологиите, информатиката, информационните технологии. 

В немскоговорящите държави ние имаме най-много университети, като се развиват както фундаменталните така и приложните науки и сектори.

 

Впрочем Виена е ос за връзка между Източна и Западна Европа и ако през 90-те години фирмите идваха от Изток към нас, сега се забелязва обратния процес от нас към Източна Европа.

Освен заради добрите условия за бизнес, във Виена фирмите се установяват и заради качеството на живот, което е доста добро.

Един от проектите на частни инвеститори във Виена е See Stadt – сателитно градче, в което живеят хиляди основно млади хора, има и много офиси на фирми. В този проект са инвестирани частни и общински средства.

Таблиците са от Vienna in Figures 2022

*  със съдействието на Виена International Offices - Sofia

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg