EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена е рекордьор по пасивни къщи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена е рекордьор по пасивни къщи

mail16:20 | 29.07.2009прегледи 1332 коментарикоментари 0


Passivhaus2-lПрез този месец във виенския район Фаворитен беше предадена петхилядната сграда в Австрия, построена по метода на пасивните къщи. Виена има най-много многоетажни пасивни къщи на кв. км в сравнение с другите федерални провинции в Австрия.
Този вид сгради създават както през зимата, така и през лятото приятна стайна температура без ползване на конвенционални отоплителни системи. Те могат да се отопляват само чрез топлината, отдадена от хората, намиращи се в тях, чрез електроуредите или осветлението, а така също и чрез проникващата през прозорците слънчева енергия и леко допълнително затопляне на въздуха.
Общите разходи за изграждането на новата сграда възлязоха на 10 млн. евро, като 3,3 млн. евро са отпуснати от виенската община. Сградата има общо 78 жилища с една до четири стаи с площ от 38 до 130 кв.м. Всеки от апартаментите разполага с голям балкон или мансардна тераса, а жилищата на приземния етаж - с малка градинка. Общите площи пред блоковото пространство са оформени като «японска градина». За най-малките жители е оборудвана зала за игра в сградата и детска площадка пред блока. Наемът на едно жилище от 80 кв.м. възлиза на 560 евро на месец, като наемателите трябва да заплатят първоначална вноска от 31 000 евро. Разходите за отопление, които в подобно жилище в обикновена сграда възлизат на 400 евро годишно, тук отпадат.
Ниско енергийният стандарт е задължителен за всички нови строежи във Виена. Австрийската столица иска и в бъдеще да запази водещото място в строителството на пасивни къщи и е предвидила изграждането на още 20 такива сгради с общо 2000 жилища. Планираната инвестиция е в размер на 290 млн. евро, като общината ще подкрепи строителството със 100 млн. евро от бюджета.
Снимки: IG Passivhaus Österreich



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg