EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Виена гласува за кмет и местен парламент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена гласува за кмет и местен парламент

mail11:35 | 11.10.2020прегледи 511 коментарикоментари 0


Днес гражданите на община Виена избират местен парламент (Landtag), общински съвет (Gemeinderat) и районни представителства (Bezirksvertretung). Ден, преди вота предварителните проучвания показват стабилна преднина за Социалистическата партия и нейния кандидат – сегашният кмет на Виена Михаел Лудвиг. Желание да гласуват за него са заявили 42% от анкетираните в запитване на OGM по поръчка на австрийския вестник „Kronen Zeitung“. Същият резултат засича и друго изследване на общественото мнение, направено за изданието „Österreich“ от Research Affairs.

Народната партия на канцлера Себастиан Курц и предложеният от нея кандидат – настоящият министър на финансите Гернолд Бюмел събира с 19, респективно 20% по-малко гласове. За Зелените са готови да дадат гласа си 17% или 13% (според втората анкета) от гласоподавателите. Те се явяват на изборите с 53-годишната Биргит Хебейн, която в момента е заместник кмет с ресор градско планиране и транспорт. Партията на свободата, която изтласка напред 38-годишния Доминик Неп, може да разчита на около 10%. Не е ясно дали бившият ѝ лидер Хайнц Кристиан Щрахе, който участва в надпреварата за кметския стол с движението Тим Щрахе, ще премине 5% бариера за влизане в местния парламент (Landtag). Различните проучвания му дават между 4 и 6%.

Изборите за кмет на Виена не са мажоритарни и на 11 октомври 1 133 010 виенчани ще избират представители за стоте места в Gemeinderat and Landtag.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg