EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Виена: 2018 г. започна с валс на открито

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена: 2018 г. започна с валс на открито

mail08:15 | 01.01.2018прегледи 13008 коментарикоментари 0


За 28-и път центърът на Виена се превърна за Нова година в огромна бална зала. От 14.00 ч. до 2.00 през нощта от площада пред катедралата "Свети Стефан" започна т.нар. Новогодишна пътека, където на 11 сцени виенчани и гостите на града гледаха различни музикални и забавни програми. Музика имаше за всеки вкус – рок, поп, соул, блус и диско, но не липсваше и класическа музика и джаз. За най-малките имаше специално подготвени детски програми.

Всяка година на централната улица "Грабен", от 14 часа, танцовите училища предлагат безплатни курсове за валс – традиция, която се ползва с голяма популярност сред местни и гости на града от всяка възраст. Друга традиция е свързана с оперетата на Йохан Щраус "Прилепът". Това е представлението, с което Виенската държавна опера завършва и започва годината. На 31 декември от 19.00 ч. на огромен екран, монтиран върху стената на операта на площад "Херберт фон Караян", всички желаещи, които нямат билет, могат да гледат представлението на живо.

Кулминацията на нощта е естествено в полунощ. Тогава от катедралата се носи камбанен звън. Камбаната, която виенчани наричат Пумерин, бие само в изключително тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и телевизията в цяла Австрия. Веднага след това прозвучава изразът "Всичко е валс!", който дава началото на танците на всеки виенски бал, и близо 600 000 души по улиците на австрийската столица посрещат Новата година във вихъра на танца. Естествено първият валс е "На хубавия син Дунав", който звучи на фона на празничните фойерверки.

Новата година във Виена започва с традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Празненствата продължават и на 1 януари от 10.00 до 16.30 на площада пред Виенското кметство, където на огромен екран концертът се предава на живо. А за по-уморените на същото място от 14.00 ч. е повторението на концерта. Концертът може да бъде гледан и на стената на Операта, където цял ден след това се прожектират откъси от най-популярните оперни и балетни спектакли. А от 19.00 часа идва отново ред на "Прилепът" на Щраус.

В новогодишната нощ по централните улици на Виена 70 ресторанта предлагат на открито кулинарни изкушения за всеки вкус. Естествено не липсват задължителните за Виена сладки понички, горещ пунш и искрящо шампанско.

© stadtwienmarketing


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903