EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Видин - магнит за шивашка и автомобилна индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Видин - магнит за шивашка и автомобилна индустрия

mail09:30 | 10.07.2014прегледи 995 коментарикоментари 0


Световна компания, която шие за глобални марки, има интерес към индустриални площи във Видин, съобщи Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и парцели" в консултантската фирма за имоти Forton. Сделката е пред финализиране. На въпрос защо точно Видин, Гюрджиев отговори: „Ако една компания е работила в Бангладеш, Видин ще й се стори като европейска столица”. Коментарът му е, че тласък в развитието на Северозападна България ще дойде от инвестициите в пътна инфраструктура, а именно изграждането на магистрала от унгарската граница до Констанца в Румъния и скоростен път София-Видин.
Интерес към индустриални площи има и от две от десетте най-големи фирми - производители от автомобилната индустрия. Шансовете поне един нов производител да навлезе на българския пазар са реални. Обикновено такива фирми предпочитат градове с технически университети и наличие на квалифициран персонал, който да е работил в индустрията. По примерни изчисления, ако компанията има намерение да разкрие 500 работни места, тя ще се ориентира към градове с поне 20 хил. души население.
Има запитвания и от гръцки компании от леката индустрия, които търсят за закупят производствени мощности у нас.
Запитвания има и за логистични площи. Пазарът с парцели също отчита съживяване.
В момента едва 3% са свободните за наемане площи, като санитарния минимум е под 10%. Наемите за .първокачествени площи в София се запазиха на ниво 3,50 евро/кв.м. месечно. При проекти с високо качество на топ местоположения като летището наемодателите търсят нива от 4 евро през второто тримесечие на годината. Предвид липсата на площи и натрупващото се търсене, има основание да очакваме по-високи нива до края на годината, коментира Владимир Гюрджиев.
При положение, че нови проекти и свободни площи няма, единственият изход за настоящите наематели е да останат на сегашните си местоположения. Новите или трябва да придобиват земя за строителство, или да намерят предприемач, готов да построи сграда по изискванията им с гаранция за срок и качество. Това не е лесна задача, поради което строителството и усвояването на нови площи се забавя, допълни Гюрджиев. С други думи класически Параграф 22 – без наематели няма строителство, а без строители няма наематели.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1001