EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Взрив на пазара на пшеница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Взрив на пазара на пшеница

mail13:15 | 30.07.2012прегледи 2811 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Цената на пшеницата започна да гони нови рекорди. Миналата седмица за дни тон пшеница в Силистренско поскъпна с 15 лв. - от 415 лв. за тон до 430 лв. Броят на купувачите също бележи рекорд. Каква е ситуацията със цената на зърното, фуража и пшеницата на световните пазари и на какво се дължат повишените цени. На тези и други въпроси за EconomyNews.bg коментира експертът от Софийската стокова борса Антонина Белопитова.
Г-жо Белопитова на какво се дължи голямото повишаване в цената на пшеницата ?
Основният фактор са лошите прогнози за реколтата в световен мащаб. Световният съвет по зърно още в началото на този месец понижи прогнозата за производство на пшеница в световен мащаб. Нека споменем и малко цифри. Очакван добив за реколта 2012-2013 г. – 665.03 млн. тона. А миналата година е била 694. 07 млн. тона. Виждате колко е голяма разликата. Отделно от това потреблението се вдига. Освен че ще потребяваме повече на земното кълбо, но ще имаме по-малко реколта, което неминуемо води до повишаване на цените. Вторият фактор, който влияе на цените е, че царевицата е компроментирана в САЩ, а САЩ е основен износител на царевица. Тоест 50% от цялото потребление в световен мащаб, се дължи на щатската царевица. А там 70-75% от реколтата е унищожена от огромната суша. При тях такава суша не е имало от преди 56 години. Тоест няма фураж, вдига се цената на пшеницата. Като няма фураж съответно и животните трябва да се хранят с пшеница, да има и за тях и за населението.
Може ли да говорим за рекордни цени в момента ?
Все още не може да се определи това повишаване за рекордно. Помним 2008 г., когато цената беше по-висока. В България през март-април 2008 г. имахме цени на пшеницата от 500 и над 500 лв., докато сега е на нива до 450 лв. Даже при нас, на ССБ, има предлагане на пшеница и за 420 лв. на тон без ДДС. Така че не може да се говори за рекорди. Ще наблюдаваме каква е ситуацията. Ще очакваме другата седмица да излязат новите прогнози на Световния съвет по зърно и ще видим как ще реагира пазара. В момента наистина е много напрегнат пазарът, но ако соята се съвземе в САЩ, и се добие по-добра реколта, тя ще отиде за фураж. Тоест балансът малко ще се пооправи и това напрежение ще спадне. Ако и тя се компроментира като реколта вече край. Цените ще станат наистина рекордни.
На световните борси какво е увеличението – Украйна, Русия и САЩ ?
Към 27.07. 2012 г. фобната цена на щатската пшеница е 334 долара за тон, Франция – 263 евро за тон, Германия – 272 евро за тон, Унгария – 284 долара на тон, Украйна -295 долара за тон, Русия – 300 долара на тон.
Вижте обаче какви са били цените към 02.07.2012 г. В САЩ фобната цена е била 288 долара за тон, Франция 229 евро за тон, Германия - 240 евро за тон, Украйна – 260 долара за тон, Русия – 265 долара за тон. Виждате за какво покачване става въпрос – 30, 40 долара и нагоре.
Може ли да се очаква затваряне на пазарите на пшеница от някои държави ?
Очаква се голямо напрежение евентуално, ако не достигне зърното и сушата в Русия продължи, страната отново да затвори пазара си. Помните как стана 2008 г. когато Русия забрани износа и се стигна до голямо напрежение на Черноморския регион. Засега изнасят, но не се знае докога. Знам, че последно 150 хиляди тона руска пшеница е заминала за Ирак. Но ако отново се предприемат тези административни мерки от Русия и Украйна, ще стане много лошо за пазара. Скоро четох прогноза, че около 10 милиона тона по-малко пшеница ще изнесат тази година Русия, Украйна и Казахстан и това допълнително напряга баланса в региона.
Всичко това, обаче е прекрасно за нашите производители.

Те и в най-оптимистичните си нощи през зимата не са си мислили, че цената ще достигне 450 лв. за тон пшеница Всичко това, което изброих е зле като тенденция в света, зле за изхранването на животните, но производителите трябва да са много доволни.
Вашите прогнози за цените на зърното и пшеницата какви са ?

Прогнози не бих могла да кажа. Но вариантите са два. Ако се нормализира обстановката цените ще се нормализират, а може и да паднат под тези нива. Но ако обстановката се влоши цените ще станат наистина рекордни.
Има ли спекулации по отношение на прогнозите за шоково поскъпване на хляба и на тези, че до есента някои основни продукти може да се увеличат с 10%?
ССБ не следи цената на хляба. Но по принцип, ако една суровина поскъпва, тоест пшеницата, няма как да не поскъпне и брашното, съответно и хлябът, но в по-малки проценти. Например ако пшеницата е поскъпнала за един или два месеца с 10%, брашното може да поскъпне 2-3%. То няма как да поскъпне с 10%. Производителите казват, че освен суровината пшеница, при тях участват и цените на горивата. Тоест, ако едновременно с всички показатели поскъпнат както и някои други фактори, от които се прави хляба, тогава ще има по-голямо поскъпване.
Смятате ли че е добра мярка да се намали ДДС на някои храни у нас, както предложиха някои организации ?
Лично аз смятам, че както в други държави, би трябвало данъкът да не еднакъв за всичко. За храните би могло, особено в такава ситуация, да паднат цените. Добре би било да падне данъкът, но от друга страна за хазната това няма да бъде добре. Но ако падне данъкът върху хляба и хлебните изделия това ще свали от цената им. Аз доколкото знам например във Франция данъкът върху хляба и брашното е 5%, върху други стоки 10%, тоест не един и същ за всичко. А за луксозните стоки – коли, яхти, самолети е 40% и т.н. Така, който може плаща повече пари на хазната, и се балансират нещата. Но масовите продукти за по-бедните и средни слоеве са на по-нормални цени за купуване.

 снимка:ССБ

Още в поредицата на EconomyNews.bg „Пшеницата – пазари 2012 „

Прогнозата на EN.bg – хлябът 1.40 лв. max

МЗХ: Себестойността на хляба 1.03 лв./кг

Инфарктни цени на пшеница

 


Тагове: цени, пшеница
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg