EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Веригите изнудват производителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Веригите изнудват производителите

mail13:15 | 27.03.2023прегледи 761 коментарикоментари 0


Големите търговски вериги изнудват българските производители с допълнителни търговски отстъпки върху изкупната цена, съобщи в ефира на БНР Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. 5% за търговски разходи и логистика е цената, на която родното производство стига до щанда, каза тя.

"Първо, ние за да влезем в супермаркетната верига, естествено подписваме и договори за конфиденциалност. В същото време ти си задължен и даваш отстъпки, допълнително имаш отстъпки за промоционални периоди, имаме задължително 5% за логистика. Пет процента плащаме допълнително на супермаркетната верига за логистика, когато се доставя стоката на централния склад. Като отидеш в централния склад, за да отиде стоката, примерно, до 20 магазина в града, ти трябва да платиш 5% допълнително върху цената, за да могат да извършат тази услуга."

Не само в хипермаркетите, но и при малките търговци цените на производител и цените на дребно са в пъти по-високи, посочи още Мариана Милтенова. И прогнозира, че българското производство ще излезе на пазара на по-ниски цени.

"Българското производство вероятно няма да бъде на 7-8 лева, но истината е, че когато стигне до търговците или мине през няколко ръце по веригата, докато стигне до крайния потребител, цената на стоката се увеличава значително."

Служебното правителство прави всичко възможно да провери дали има нелоялни практики при формирането на цените на храните. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му кабинетът търси баланса и разговор с търговските вериги.

 Във фокуса на служебния кабинет в момента е темата с цените на храните. На първо място, не можем да намерим обяснение защо някои продукти в България са по-скъпи в абсолютни стойности, отколкото в Австрия и Германия, например, добави Пеканов.
Той обясни, че именно заради това служебното правителство прави всичко възможно да види дали има неправилни практики, дали регулаторите могат да бъдат по-активни.

„В регулаторите има ниско заплащане, може би трябва повече ресурс да се задели, тази критика я приемаме“, заяви вицепремиерът.
 Той допълни, че смисълът от правителствения сайт за сравнение на цените на основни хранителни продукти е доста сериозен.
 Това се прави с цел крайните потребители да имат информация, на която да вярват по отношение на цените, заяви Пеканов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg