EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Веригата за доставки се нормализира постепенно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Веригата за доставки се нормализира постепенно

mail15:10 | 14.01.2022прегледи 827 коментарикоментари 0


След икономическите турбуленции, предизвикани от глобалната пандемична криза и нарушенията във веригата за доставки в световен мащаб, експертите от Кофас очакват стабилизиране на ситуацията и намаляване на нарушенията във веригите за доставка през втората половина на 2022 г. Според тях се очаква плавно възстановяване.

Това стана ясно по време на регионален уебинар на Кофас относно състоянието на икономиките на страните от Централна и Източна Европа. Участие в него взеха Дорота Анготи – регионален директор за бизнес информация и услуги по управление на риска, Грегорж Шиелевич – главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа и Каролина Щайн – продуктов мениджър на Кофас Груп.

„Прогнозите ни са, че след леко икономическо забавяне в началото на годината, през втората половина на 2022 г. можем да очакваме подобряване на показателите не само на страните от ЦИЕ, но и в световен мащаб.

Очакваме ръст в брутния вътрешен продукт на Индия с цели 8%, Испания с 6,7%, на Китай с 6,1%, Италия и Великобритания с около 5%. Това е добър знак за глобалната икономика. Следим ситуацията, която до голяма степен все още зависи от развитието на глобалната пандемична криза. Тази година обаче гледаме с надежда към стойностите, на показателите, които следим“, сподели Грегорж Шиелевич.

Външното търсене е ключово за икономиките на държавите от ЦИЕ, отбелязват експертите по кредитно застраховане от Кофас. Износът на стоки в страните от региона остава висок като в края на 2021 г. водещи са Румъния, Полша и Литва.

По този показател България бележи спад през изминалата година. Делът на потреблението на домакинствата и износа спрямо номиналния брутен вътрешен продукт в страната е 60% за потребление срещу 50% износ. За сравнение, по същия показател за Словакия експертите отчитат 90% износ срещу близо 60% в потреблението на домакинствата. С това страната е първенец в региона, следвана от Унгария и Словения с почти 80% в износа и близо 50% за потреблението на домакинствата.

Експертите отчитат увеличение на дяловете на икономиките на страните от ЦИЕ на глобалния пазар. Така през 2021 г. делът на страните от ЦИЕ в световен мащаб по отношение на износа на стоки се увеличава общо с 3,1%, а тези от Западна Европа бележат спад от 7,6%. Първенци тук са Полша, Чехия и Словакия. Голям спад се наблюдава в Германия – с близо 7%.

Страната е изправена пред сериозни затруднения. Така делът на компаниите, според които недостигът на компоненти за производството e основният проблем, пред който се изправят през последното тримесечие на 2021 г., е най-висок в сектора на електрониката – 90%, последван от автомобилната индустрия – 88% и машинната индустрия – 81%. За същите затруднения алармират компании от почти всички останали индустрии – тези, които работят в мебелното производство, металите, хартията и опаковките, текстилът и дори стъклото.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150