EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Венецуела и Алжир разработват шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Венецуела и Алжир разработват шистов газ

mail12:10 | 22.05.2014прегледи 1433 коментарикоментари 0


Венецуела започва разработки на шистов газ в северозападната част на страната в партньорство с бразилската петролна компания Petrobras и американската Williams International Oil & Gas, съобщи министърът на петрола Рафаел Рамирес, цитиран от Франс прес.
"Първи кладенец ще бъде прокопан в находището Консепсион в езерото Маракаибо от смесеното дружество Petrowayu", уточни Рамирес, който е президент на венецуелската държавна петролна компания PDVSA. Петролеос де Венесуела притежава 60 процента от Петроваю, бразилската Петробраз - 36 на сто, а Уилямс - 4 процента. В момента Венецуела внася между 200 и 300 милиона кубични фута газ на ден от съседна Колумбия. Венецуела притежава едни от най-големите доказани петролни залежи в света (около 298 милиарда барела) и е на 8-о място в света по газови резерви (196 милиарда кубични фута). Страната притежава и 112 милиарда кубични фута шистов газ и 38 милиарда барела шистов петрол, според Рамирес.
Петролеос де Венесуела е подписала и договор за 2 милиарда долара с американските компании за петролни услуги Schlumberger, Weatherford и Halliburton.

Алжирското правителство обяви, че ще придвижи напред проучването на големите залежи от шистов газ в страната, предаде Асошиейтед прес. Съобщението, разпространено от държавната агенция снощи, дава зелена светлина за намирането на чуждестранни инвеститори за разработване на залежите.
Според доклад за 2013 година на Агенцията за енергийна информация на САЩ Алжир е трети след Китай и Аржентина по извлекаеми запаси шистов газ с 20 трилиона кубични метра. Предстои да бъде определено дали резервите са рентабилни. Държавата съобщи, че ще бъдат изкопани 11 кладенеца през следващите 7 до 13 години. Богатите залежи на петрол и природен газ на Алжир намаляват
през последните години, отбелязва АП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg