EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Великобритания: Спад на промишлената активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великобритания: Спад на промишлената активност

mail14:11 | 03.07.2019прегледи 678 коментарикоментари 0


Спадът в производствената активност във Великобритания през юни се засилва, става ясно от обявените днес статистически данни. Показателят IHS Markit, следящ състоянието на индустрията, отбеляза най-ниската си стойност от февруари 2013-та година насам.

Индексът на мениджърите сочи влошаване на ситуацията, до най-лошите й нива от почти седем години насам, следствие на несигурността свързана с Brexit и слабия икономически растеж. Показателят на Markit спадна до 48 миналия месец, съобщиха от компанията в доклад в понеделник. Икономистите очакваха подобрение на индекса до 49.4 пункта за месеца.

Цифрите подчертават ефекта за икономиката на Великобритания от високите нива на натрупване през първото тримесечие, когато компаниите се втурнаха да изграждат запаси, за да посрещнат каквито и да е смущения във връзка с първоначалната дата за напускане на ЕС, която бе 29-ти март.

Тъй като Brexit засега се забавя, въпросът за политиците е дали фирмите ще започнат да намаляват тези запаси или да ги поддържат до новия краен срок - от октомври.

„Трябва да има значително подобрение в икономическите условия у нас и в чужбина, наред с намаляването на напрежението, както покрай Brexit, така и на вътрешната политическа несигурност, ако производството иска да види оживление през следващите тримесечия“, каза Роб Добсън, директор на IHS Markit.

В отделен доклад банката на Англия заяви в понеделник, че годишният ръст на потребителските кредити е най-слаб от повече от пет години насам, през май. Търсенето на ипотеки също намалява.

Най-силно засегнати са сектора на потребителските стоки, а бизнес оптимизмът отбеляза третото най-лошо ниво в историята.

Службата за национална статистика в Лондон съобщи в петък, че запасите са добавили 0.9 процентни пункта към растеж през първото тримесечие, когато икономиката се е увеличила с 0.5%.

Markit ще публикува подобни индекси за сектора на строителството и доминиращите услуги на Великобритания по-късно тази седмица.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg