EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Великобритания: Рязък скок в износа на злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великобритания: Рязък скок в износа на злато

mail12:00 | 26.08.2013прегледи 566 коментарикоментари 0


Близо 10 пъти е скочил износът на злато от Великобритания през първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи европейската статистическа служба Евростат, цитирана от ИТАР-ТАСС. Този резултат е отчетен на фона на растежа на търсенето на "жълтия метал" сред инвеститорите и азиатските потребители поради по-ниските цени.
В последно време златото особено активно сменя собствениците си. Тенденцията на пренасочване на благородния метал към Азия се обяснява с "отслабващия ентусиазъм към него сред западните инвеститори". Рязкото нарастване на британския експорт на злато за Швейцария, който през първото полугодие достига 798 тона за 29 милиарда евро (близо 39 милиарда долара) и се равнява на 30% от световния годишен добив, подчертава мащабите на тази промяна.
От Великобритания "жълтият метал" се изнася за Швейцария, тъй като тя се явява свързващо звено в преработвателната индустрия. Компании от алпийската страна в последно време преживяха бум, претопявайки големи над 11-килограмови кюлчета от лондонските хранилища в по-леки изделия, които се предпочитат на Изток. "Файненшъл таймс" дава за пример компаниите Metalor, Pamp, Valcambi и Argor-Heraeus.

Активното пренасочване на златото от западните търговски центрове към Азия доведе до растеж в обема на бизнеса не само сред преработвателите, но и сред търговците. Според данни на лондонската Асоциация на пазара на благородни метали през юни дневният обем на сделките със злато, правени от нейните членове, е достигнал в британската столица 12-годишен максимум от 900 тона (в стойност - около 39 милиарда долара), благодарение на силното търсене, по-специално от Китай и Индия.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg