EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Великобритания напуска ЕС. Оставка на Камерън

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великобритания напуска ЕС. Оставка на Камерън

mail10:25 | 24.06.2016прегледи 4035 коментарикоментари 0


/Обновява се/

Британският министър-председател Дейвид Камерън каза, че ще подаде оставка до октомври, след като британците гласуваха за излизане от Европейския съюз, предаде Ройтерс. "Не мисля, че би било правилно да бъда капитанът, който води нашата страна към следващото й местоназначение", заяви Камерън. Той каза, че ще присъства на Европейския съвет следващата седмица.  По думите му новият министър-председател би трябвало да вземе решението кога да се задействат процедурите за напускане на ЕС. Според него е в национален интерес да има период на стабилност, след което да дойде ново ръководство. Камерън заяви, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС би трябвало да започнат при управлението на новия министър-председател.

Ръководителите на ЕС в Брюксел започват спешни разговори, за да решат какво да правят след шокиращото решение на британците страната им да напусне ЕС, предаде Асошиейтед прес. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща с участието на лидерите на Европейския съвет Доналд Туск, и на Европарламента - Мартин Шулц, наред с премиера на Холандия Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Четиримата ще се опитат да съгласуват обща европейска позиция по резултата от британския референдум. По-късно днес отделно ще се съберат еврокомисарите.

Избирателната активност на вчерашния референдум за британското членство в ЕС е 72,1 процента, съобщи британската агенция Прес асосиейшън, цитирана от ТАСС. Тази цифра отразява данните от всичките 382 избирателни окръга в Обединеното кралство.
Това е най-високият процент на избирателна активност от 1997 г., когато на фона на очакване на големи промени се проведоха общи избори и лейбъристите смениха консерваторите след 18 г. на власт.
По последни прогнозни данни на Би Би Си, цитирани от ДПА, победа във вчерашния референдум печелят привържениците на излизането на страна от ЕС. Те са събрали 16 813 512 гласа, което гарантира победата им. При тази активност за да спечелят са им били необходими 16 813 000 гласа.
Би Си Си прогнозира 52 на сто гласували за Брекзит и 48 на сто за оставане в ЕС.

 Паника настана на световните борси тази сутрин, след като големите телевизионни компании предадоха, че Великобритания е гласувала на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години, отбелязвайки и най-големия си моментен спад в историята, след като се очерта обрат в гласуването и победа за привържениците на Брекзит. Така само за броени часове британската валута загуби над 10 процента от стойността си за разлика от миговете след първите прогнози, които на по-ранен етап даваха преднина на гласувалите за оставане в ЕС. Призори тя се котираше за 1,33 долара, като часове по-рано бе над 1,50.
Този шок е по-силен от "черната сряда" през 1992 г., когато машинациите на милиардера финансист Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм, отбелязва Ройтерс. Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали нищо подобно, визирайки обезценяването на британските фондови и финансови активи. "Имахме спад от 10 на сто само за шест часа. Това е просто невиждано. Глас за напускане на ЕС отваря екзистенциална криза за Европа", каза финансовият експерт Ник Парсънс.
Цените на акциите на токийската фондова борса паднаха с над 7 процента.
Цената на петрола от сорта Брент спадна до 47,85 долара за барел. Златото поскъпна с 4 процента.

 

Събитията и фактите преди това

08:56 ч. По предварителни данни 52 % от британците искат излизане от ЕС. Избирателната активност на вчерашния референдум за британското членство в ЕС е 72,1 процента, съобщи британската агенция Прес асосиейшън. Тази цифра отразява данните от всичките 382 избирателни окръга в Обединеното кралство.

08:03ч. 52 % от британците искат излизане от ЕС, става ясно то от преброените резултати в 368 от общо 385 избирателни района.

8.01ч. Цената на барел петрол сорт "Брент" падна с 5%, цената на унция злато рязко се покачи с 50 долара на фона на предварителните резултати от Великобритания, където се очерта излизане от ЕС. Борсите в Азия се сринаха. Котировките на борсата в Токио стремително падат под влияние на перспективите за победа на референдума във Великобритания от страна на привържениците на излизането от ЕС.

Ключовият индекс регистрира спад с 6,25% до 15226,70 пункта. По-широкият Топикс се срути с 6,37 и спря до 1215,95 пункта.

Лондон и Шотландия са гласували за оставане в ЕС, но този вот е отслабен от резултатите в Северна Англия.

07:52 ч. Шотландия и Северна Ирландия гласуваха са оставане в ЕС, а Уелс - за скъсване с Брюксел. Жителите на Шотландия и Северна Ирландия са гласували убедително за оставане на Великобритания в ЕС на вчерашния референдум, сочат окончателните резултати от преброяването на всички избирателни райони в тези две отделни административни части на Обединеното кралство, предадоха агенциите. 

07:31 ч.Вече са известни данните за 335 от общо 382 избирателни района. Привържениците на отделянето на Великобритания от Европейския съюз водят с 51,7 на сто от преброените бюлетини. Още при преброяването на 309 резултат, Би Би Си излязоха с прогноза, че Обединеното кралство ще напусне блока. Тази новина доведе до още по-голям срив в курса на британската лира на борсовите пазари. Тя падна до най-ниското си равнище от 1985 година насам. Цената на барел суров петрол тип "Брент" също падна с 5 на сто.

07.25 ч.Резултатите от около 280 избирателни района сочат, че мнозинството британци подкрепят напускането на ЕС - 11 834 057 гласували за напускане на ЕС, а 11 096 113 - за оставане в ЕС. Цената на барел петрол сорт "Брент" падна с 5%, цената на унция злато рязко се покачи с 50 долара на фона на предварителните резултати от Великобритания, където се очерта излизане от ЕС. Борсите в Азия се сринаха. Котировките на борсата в Токио стремително пада под влияние на перспективите за победа на референдума във Великобритания от страна на привържениците на излизането от ЕС. Ключовият индекс регистрира спад с 6,25% до 15226,70 пункта. По-широкият Топикс се срути с 6,37 и спря до 1215,95 пункта.

07:24ч. Преброени са гласовете в 319 от 382 района, за напускане са 51,6 %, за оставане, 48,4 %. избирателната активност е над 71 процента.

07:02ч. BBC: Великобритания напуска ЕС Британците са гласували за излизане на страната им от Европейския съюз на вчерашния референдум, прогнозираха преди малко двете най-големи британски телевизионни компании - Би Би Си и "Скай нюз". Според експерт, цитиран от "Скай нюз", окончателният резултат, отчитайки тенденцията при преброяването на гласовете, ще бъде около 52 процента за излизане от ЕС и около 48 процента - за запазване на членството. Към този момент привържениците на Брекзита водят на тези на евроинтеграцията с около 862 хиляди гласа. 

06:43 ч.Според резултатите от 245 района от общо 382 51% искат напускане, 49 искат оставане в ЕС, каза специалният пратеник на БНТ в Лондон Владислав Велев.

06.29 ч.Резултатите на 200 от общо 382 избирателни района показаха ясна преднина на привържениците на Brexit, предава AFP.
Подадените гласове за излизането на Великобритания от ЕС са 7,8 млн., или 51.69%. За запазване на отношенията между Лондон и Брюксел са гласували 7,3 млн. души, или 48,31%.

06:18 ч.Манчестър и Единбург са гласували за оставане на Великобритания в ЕС, докато Кентърбъри, Нотингам и Шефилд - за излизане от общността, съобщава Ройтерс, като се позовава на частични резултати. Гласовете за оставане в съюза са 8,392 милиона, докато за излизане са 8,811 милиона, съобщава Ройтерс при преброени 17 милиона гласове. Вероятността Великобритания да напусне ЕС се оценява на 86 процента от букмейкъра Бетфеър (Betfair), съобщава Ройтерс.

06:04 ч. Привържениците и противниците на излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз вървят наравно при обявяването на резултатите от проведения вчера референдум, съобщават информационните агенции. За последния половин час евроскептиците и привържениците на евроинтеграцията на няколко пъти размениха местата си, но нито един от лагерите не успява да се откъсне категорично напред. С постъпването на нови данни от различните избирателни райони двата лагера непрекъснато сменят местата си, излизайки напред с 0,2 процента, които след това бързо губят. При обработени бюлетини от 128 района от общо 382, за излизане на Великобритания от ЕС и за запазване на членството са гласували по 4,6 милиона гласоподаватели.

05:52 ч. Избирателната активност е 71% по данни на Би Би Си към момента.

05:46 ч. В Оксфорд привържениците на членството на Великобритания в ЕС имат 49 424 гласа, а противниците - 20 913 гласа.

05:44 ч.В Ливърпул привържениците на членството на Великобритания в ЕС имат 118 453 гласа, докато привържениците на Брекзит са спечелили 85 101 гласа.

Източник: БНТ, Агенция Фокус, БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg