EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Великобритания: 4-мес. връх на инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великобритания: 4-мес. връх на инфлация

mail15:02 | 24.08.2020прегледи 511 коментарикоментари 0


Индексът на потребителските цени (CPI) във Великобритания нарасна през юли до 1% спрямо година по-рано от 0,6% през юни, показват данни на официалната британска статистика ONS, цитирани от "Ройтерс".

Това е най-високата инфлация във Великобритания от март насам, когато стартира пандемията от коронавируса.

В рамките на миналия месец потребителската инфлация се повиши с 0,4% спрямо юни, когато нарасна с 0,1%.

За по-високата юлска инфлация допринесоха по-високите цени на дрехите, бензина, както и на мебелите и домакинските стоки.

Изключвайки енергийните и цените на храни, напитки и тютюневи изделия, основната потребителска инфлация се повиши през юли с цели 1,8% от 1,4% през юни.

През повечето години търговците на дребно намаляваха цените на дрехите между юни и юли, за да изчистят летните си наличности в подготовка за есенния сезон.

Тази година обаче спадът в цените на дрехите и обувките беше необичайно малък, което може би се дължи на направените големи ценови отстъпки в началото на въведената в Обединеното кралство блокада и карантина заради коронавирусната пандемия.

По-високите цени на бензина, както и по-големите разходи за подстригване, стоматология и физиотерапия, също допринесоха за по-висока инфлация, заявиха от британската статистика.

Според икономисти и анализатори, рязкото "V-образно" нарастване на инфлация не е добра новина за британските потребители в момент, когато те и британската икономика като цяло продължават да страдат от негативните ефекти на развиващата се коронавирусна пандемия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg