EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Великден:агнешко от Нова Зеландия, неясна боя за яйца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великден:агнешко от Нова Зеландия, неясна боя за яйца

mail09:00 | 29.03.2010прегледи 1582 коментарикоментари 0


Бои за яйца с неизвестно съдържание се продават в търговската мрежа, показа проверка на Асоциация “Активни потребители” преди Великден. Е-добавките, тоест оцветителите (Е102, Е110, Е 122 и т.н.), които се съдържат в боите, трябва да бъдат изписани на видно място върху опаковката, с четивен шрифт.
Някои производители обаче продължават да отпечатват съдържанието от вътрешната страна на кутийката. Така потребителят не може да се информира за съставките, преди да е извършил покупката. Той трябва да си даде парите “на сляпо”, а чак след разопаковането на съответната боя за яйца, да разбере какво съдържа.
Друга практика е надписът “безвредна” върху някои от боите. По закон всички производители на бои за яйца са длъжни да използват само оцветителите, разрешени в Европейския съюз. Това значи, че всички бои за яйца на пазара би следвало да са безвредни. С надписа “безвредна” се създава внушението, че на пазара се продават и вредни бои за яйца или: “нашата е безвредна, а другите не са”.
От преди 5-6 месеца в България са внесени замразени агнета от Нова Зеландия и Австралия, които се предлагат на пазара ни като български като търговска измама, каза председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов.
Агнетата от чужбина са много по-евтини от българските агнета, които са с много по-добри вкусови качества. Потребителят обаче трудно може да разбере какво агне купува. В момента цените на едро на българските агнета преди Великден варират от 4 до 5 лв. за кг живо тегло. Месото на българския пазар на дребно трябва да е максимум 12 лв за кг търговците обаче предлагат цена от 15-16 лв. на кг.
Оказва се, че производството е притиснато до стената, каза Атанас Атанасов от Браншовия съюз на животновъдите. В същото време липсва достатъчно ясната подкрепа на държавата, допълни Христо Друмев, председател на Националната развъдна асоциация на млеко и месо производителите. /Агенция Фокус/


 


Тагове: боя, яйца, агнешко
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg