EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ВЕИ секторът - с хаотично развитие като хотелите по морето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕИ секторът - с хаотично развитие като хотелите по морето

mail12:16 | 08.01.2010прегледи 487 коментарикоментари 0


Досега ВЕИ секторът се е развивал подобно на хаотичното изграждане на хотели по Черноморието. Който пръв вземе парцела, той прави хотел, без да се отчитат кумулативните ефекти, коментира икономическият министър Трайчо Трайков.
 По повод трудната ситуация с бизнеса, възникнала с опита на екоминистерството да спре временно издаване на разрешителни за изграждане на ВЕИ, Трайков каза още, че досега разрешения са издавани на базата на определени критерии, а сега МОСВ ще ги взема въз основа на общо виждане за развитие на сектора. В случаите, когато е сигурно, че няма да има проблем за даден проект, такова разрешение ще бъде издавано.
Целта е да се създадат условията за устойчиво развитие – един район, в който би се осъществил ВЕИ проект, да бъде оценен от гледна точка на развитие на мрежата, да се вземат предвид екологичните аспекти и опазване на земята.

Очакванията са до средата на годината икономическото министерство да изготви стратегия за развитието на възобновяемите енергийни източници в България, в която ще са групират местата, подходящи за инвестиции в производството на енергия от вятър, слънце, биомаса, гео термални източници и др. След това МОСВ ще даде оценка инвестиции в кои от тези зони няма да навредят на околната среда.

Според документ на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, публикуван на сайта на ведомството в края на 2009, с най-голям потенциал за добиване на възобновяемата енергия в България до 2020 има биомасата – 34 %, хидроенергията  – 29%. На 9% се оценява потенциалът за използване на слънчева енергия,  8% на течните горива, 7% на геотермалната и вятърната енергия,  6% – на биогаза.


Тагове: хаос, ВЕИ, хотели
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg