EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вацлав Клаус поиска разпускане на МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вацлав Клаус поиска разпускане на МВФ

mail09:26 | 19.10.2010прегледи 639 коментарикоментари 0


Чешкият президент Вацлав Клаус, бивш либерален икономист, отправи късно снощи сериозни критики срещу Международния валутен фонд (МВФ) и поиска организацията да бъде "разпусната или радикално преструктурирана", предаде Франс прес.
"Убеден съм, че МВФ трябва да бъде разпуснат или радикално преструктуриран в най-скоро време", заяви на конференция в Прага Клаус, който е горещ противник на икономическото регулиране, на конференция в Прага.
"Надявам се, че мога да си позволя да каже нещо критично и некоректно от политическа гледна точка: за мен МВФ е варварска реликва от кейнсианската ера и режима на фиксиран валутен курс", каза още чешкият президент.
Според Клаус МВФ не поема отговорността за мерките, които налага. "Ако се окаже, че предложенията му или неговите ходове са били погрешни, а това лесно може да се случи, който ще носи отговорността? Със сигурност не МВФ", подчерта Клаус.
Известен с евроскептицизма си Вацлав Клаус се възползва от предоставения му случай да разкритикува и единната европейска валута, отбелязва Франс прес.
"Въвеждането на единна валута и на единен валутен курс за 16 икономики, които са различни в много отношения, не бе рационално решение", заяви президентът на Чехия.
Според него еврото "ще оцелее при сегашната си остра криза", но "кризата му в дългосрочен план ще продължи".
"Ще платим много висока цена за продължаването на този експеримент. Ние, които живеем в Европа, сме осъдени с децата и внуците си да живеем в епоха на вял икономически растеж, ако не и в условия на стагнация", посочи в заключение Вацлав Клаус.


 


Тагове: МВФ, мерки, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg