EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ваучери за туризъм & безплатни чадъри това лято

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваучери за туризъм & безплатни чадъри това лято

mail14:01 | 05.05.2020прегледи 12603 коментарикоментари 0


Управляващите не се разбраха за намаляване на ДДС за туризма и ресторантьорството. Според ГЕРБ засега няма такива основания, ВМРО искат намаляване на ДДС за ресторанти на 9 на сто, а за туристически обекти - 5 на сто.Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет, след среща на коалиционния съвет на управляващите партии.
Все пак той уточни, че, ако има нужда, управленската програма може да се актуализира в зависимост от ситуацията. Допреди месеци, отбеляза Дончев, имахме други акценти, сега трябва да видим това бедствие колко ще ни върне назад, сега говорим за възстановяване.
Вицепремиерът подчерта, че безспорна е темата за инфраструктурните проекти като се търсят възможности за увеличаване парите за строителството.
В програмата за управление не е записано, че ще има и коронавирус, коментира той и спора за ДДС. Стояла и темата за облекчаване на визовия режим за други държави. Все пак за ДДС Каракачанов посочи, че, ако специалистите са категорични, че тази мярка няма да даде положителен резултат, а по-скоро негативен, няма да бъде приета. Ако се докаже, че това би довело до изсветляване на бизнеса - е друга тема.
"Обединени патриоти" ще подкрепят в зала предложения вчера от правителството законопроект, който урежда редица мерки и действия след отмяна на извънредното положение на 13 май, стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Той обаче отбеляза, че неговата партия има резерви към мярката 60/40. По този въпрос Томислав Дончев уточни, че се работи за усъвършенстването й, с цел тя да бъде по-гъвкава.
Що се отнася до отварянето на детските градини Дончев посочи, че това може и да е следваща мярка, но засега се изчаква с нея.
На база на опита, след 13 май няма нужда от извънредно положение, ако някъде е необходимо, може да стане със санкция на министъра на здравеопазването, логиката ни е, че икономиката трябва да се развива с минимални ограничения, обясни вицепремиерът решението на кабинета да не удължава повече извънредното положение.
Според Красимир Каракачанов то е изиграло положителна роля, мерките на правителството са били адекватни и в действителност са доста под средното ниво на строгост в Европа. Икономиката, убеден е той, не може да бъде унищожена, общата идея е да се даде възможност по-леко да преживяваме тази ситуация.
Възстановяването на икономиката зависи от икономическите показатели, подчерта вицепремиерът.

Коалиционните партньори са единодушни, че евентуално възобновяване на програмата за саниране, трябва да стане при 30 процентно участие на етажната собственост, а не безвъзмездно. Повторното отваряне на програмата е било обсъдено като икономическа мярка за преодоляване на последиците от пандемията от коронавирус.
"Също така коментирахме въпроса за евентуално подновяване на дейностите по саниране, но това е под условие, тъй като сме единодушни като коалиционни партньори, че то не трябва да бъде безвъзмездно, а с едно 30 процентно участие на етажната собственост", заяви Симеонов.
Лидерът на НФСБ оповести мерките, за които са постигнати договорености с управляващите от ГЕРБ. Освен в туризма, са били обсъдени и мерки в сектора на строителството.
"В строителството ние виждаме много голям потенциал за осигуряване на работни места и държавата ще предприеме съответните мерки за увеличаването на възможността за назначаване на хора, за увеличаване строителните обекти и разширяването на дейността по редица направления - на първо място това са инфраструктурните обекти", посочи Симеонов и визира ускореното доизграждане на магистрала "Хемус", участъкът Ботевград - Монтана - Видин, тунелът при "Шипка". Симеонов информира, че до две седмици ще започне работа по изграждането на обхода на град Бургас, който ще изведе пътникопотока и трафика директно по новопостроения скоростен път Сарафово - Слънчев бряг.
Симеонов увери, че ще се продължи работата по нуждаещите се от спешен ремонт мостове и виадукти, както и по ремонта на язовирите. Той посочи, че вече са приключени проектите за ремонт на над 200 язовира. По думите на Симеонов в бюджета са предвидени около 500 млн. лв. за тази дейност. "Няма да избегнем и тежките ремонти по язовирите Бели Искър и Огоста", увери лидерът на НФСБ.
Той оповести, че в сектор строителство се предвижда като мярка и засилването на работата по изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. лв.
Валери Симеонов уточни, че по време на заседанието са били обсъдени въпроси, свързани с възстановяването на спортни мероприятия и футболните първенства. По този въпрос сме се разбрали да предприемем аналогични мерки на тези, които се предприемат в другите европейски държави. Ще следим възобновяването на първенствата и по същия механизъм ще ги възстановим и ние, посочи Симеонов. Той каза още, че ще се насърчава и възстановяването на индивидуалните спортове.
В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни продукти, каза той.

Ваучери за туризъм, безплатни плажни принадлежности и удължаване правото на строителство в националните курорти до 15 юни договориха коалиционните партньори. Размерът на ваучерите и възможността за тяхното ползване ще бъдат уточнени допълнително, но е ясно, че ваучери за туризъм ще могат да се ползват само от хора, които са плащали социални осигуровки.
"Ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери в началото на този сезон", увери Валери Симеонов.Той добави, че в коалицията продължава спорът по детайлите за ваучерите, дали е удачно те да се дават на хора с високи доходи.
Логиката на ваучерите е да се раздават целево, за българските курорти, разясни Красимир Каракачанов. Както ние, така и ГЕРБ не сме казали или това, или нищо, всяка тема се обсъжда, подчерта вицепремиерът.
Симеонов заяви, че категорично плажните принадлежности за сезон 2020 г. ще бъдат безплатни - шезлонги, чадъри и масички. По думите му това ще бъде компенсирано от държавата за сметка на концесионната такса или наема на тези фирми, които имат договори за наем на съответните плажни ивици.
Симеонов съобщи, че по искане на ресторантьорския бизнес е договорено да се измени съответната заповед от 3 май на министъра на здравеопазването, като се направят някои промени, свързани с отстоянието между масите на открито вместо 2,5 метра да бъде 1,5 метра. Той обясни, че при отстояние 2,5 метра става нерентабилно използването на тези открити площи от собствениците. "Направили сме съответните консултации - 1,5 м. е достатъчно", посочи Симеонов. Там сме въвели също възможността обслужващият персонал да работи с шлемове, а не само с маски, коментира още той.
Симеонов съобщи, че ще се удължи правото на строителство в националните курорти от 15 май до 15 юни, тъй като няма смисъл да се ограничава строителството в период, в който на практика няма туристически сезон.

Туристическият бранш трябва да бъде подкрепен, увери вицепремиерът Томислав Дончев. Едно е свръхоптимистичният вариант, че сезонът ще започне юни, друго е - от юли, друго - август, добави Дончев. Темата е, обобщи той, как да се оказва подкрепа за този сектор, дните напред с разум и отговорност да намерим най-доброто.Той добави, че в коалицията продължава спорът по детайлите за ваучерите, дали е удачно те да се дават на хора с високи доходи./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157