EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ВАС:Лифт в Пирин извън закона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС:Лифт в Пирин извън закона

mail06:30 | 16.05.2013прегледи 703 коментарикоментари 1


Пет членен състав на Върховния административен съд да обяви за незаконен построения през 2011 г. нов лифт на Платото в ски зона Банско на Национален парк Пирин.
Природозащитниците обжалваха даденото от Министерството на околната среда и водите съгласуване за строителството на лифта, защото не е извършена оценка за въздействие върху околната среда, а трасето му, включително горната и долната станция, са извън площта на концесията и навлизат в зони от Национален парк Пирин, където всякакво строителство е абсолютно забранено.
В решението си съдът подчертава, че изграденият лифт не представлява ремонт, подмяна или реконструкция на съществуващо съоръжение, както го представя инвеститорът, а е изграждане на ново спортно съоръжение с дължина над 1 км, с различен капацитет и ново трасе с полагане на нови, различни от съществуващите фундаменти на двата стари влека. Заради това е следвало да се подложи на задължителна оценка за въздействие върху околната среда, каквато няма.
Концесионната площ е не повече от 99,5 ха и не може да се разтяга безкрайно чрез позоваване на териториално-устройствения план на ски зона Банско, е тезата в мотивите на върховния съд. Това показва, че правната дирекция на МОСВ и външните адвокатски кантори, на които плаща МОСВ, тълкуват и прилагат закона напълно погрешно.
Ето какво коментира по този повод Коалицията „За да остане природа в България“:„По време на съдебните заседания МОСВ непрекъснато пледираше в полза на концесионера „Юлен“ АД - че няма ограничения в площите и че може да строи навсякъде в района на връх Тодорка и Бъндеришка долина. Такива тези от край време поддържат заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева (от правителството на ГЕРБ и от служебното правителство), както и директорът на дирекция „Национална служба за защита на природата“ Михаил Михайлов.

В същото време пледирането на Върховна административна прокуратура по делото беше изцяло в защита на публичната собственост и обществения интерес.
Решението е ключов прецедент, който изяснява напълно тълкуването на уж неясния концесионен договор за ски зона Банско. Коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява за разваляне на концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин, за наказания за всички нарушения, извършени в нея, както и за недопускане на промени в плана за управление на Национален парк Пирин, които да позволят ново строителство в него.”

 


Тагове: Пирин, лифт, ВАС
 
Коментари
 
скиор - 18-05-2013 г. 09:27:03

БРВАО! Мутрите вън, да им се вземем всичко

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882