EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ВАС спря пръстовия отпечатък +още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС спря пръстовия отпечатък +още

mail10:30 | 22.11.2016прегледи 2891 коментарикоментари 0


Върховният административен съд със свое определение от днес спира действието на чл. 2, ал. 5 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, в който се посочва, че на всяко здравноосигурено лице се генерира уникален идентификационен номер по чл. 63, ал. 1, т. 1 от Закона за здравното осигуряване посредством електронна автентификация. Решението е публикувано на интернет страницата на съда. Определението може да се обжалва с частна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

С въвеждането на пръстовия отпечатък за влизане в болница и получаване на лечение екипът на здравния министър Петър Москов и правителството са дописали закона, което е недопустимо. Това е един от мотивите, с които трима висши административни съдии отмениха задължителната пръстова идентификация, довела до опашки и недоволство сред пациентите. Тя бе въведена с наредба - за достъпа до медицинска помощ, а според магистратите трябва да се регламентира със закон. Поправката в наредбата е предложена от здравния министър Петър Москов и гласувана от правителството, съобщава 24 часа.
Вторият аргумент, с който съдиите отменят пръстовия отпечатък, е, че той противоречи на европейския регламент за електронна идентификация в пациентите в ЕС - №24 от 2014 г. В нея пише, че "когато хората пътуват с цел лечение, достъпът до тяхната здравна документация трябва да е възможен в държавата, където се извършва лечението".

Д-р Михаил Зортев, прокурист на АГ болница "Света София", каза за "Хоризонт" на БНР, че до този момент нямат никакви инструкции от НЗОК как да приемат пациентите, след като вчера Върховният административен съд спря действието на Наредбата за прием с пръстов идентификатор: Ние продължаваме да регистрираме пациентите за по-голяма сигурност и по двата метода - и с пръстов идентификатор и с лична карта. Малко по-трудно се случва, но поне да сме сигурни, че няма да имаме проблем Касата да ни заплати дейността, ние продължаваме да работим по този начин. Със старта на системата, която беше въведена, имаше високи очаквания от страна на Министерството на здравеопазването, но пациентите започнаха да се изнервят при взимането на пръстови отпечатъци, а дейността на служителите в лечебните заведения също доста се усложни.

Ще обжалваме решението на ВАС. Системата продължава да работи. Това каза зам.-министърът на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков по време на пресконференция.  По думите му с новата система са спестени 100 милиона лева. „Това е само достатъчно като ефект и е спирачака срещу хората, които си позволяват да източват НЗОК. Това вреди не само на нас като пациенти, но и на изрядните болници. Има спад при хоспитализациите само за 15 дни“, посочи Шарков.
„18 481 хоспитализации по-малко само през ноември. Това показва как е работила системата преди въвеждането на идентификатора. 364 211 регистрирани пациенти до края на миналата седмица (4 месеца). При което имаме 318 отказа, които не са били причина тези пациенти да не бъдат хоспитализирани. Отказът е един промил от общия брой пациенти. Това е ефектът от въвеждането на системата. В момента системата работи във всички лечебни заведения в страната“, изнесе данни от НЗОК зам.-здравният министър. Шарков демонстрира мобилната услуга, която вече работи. Тя уведомява пациента, ако някой иска да злоупотреби с данните му. „Само това е безплатният вариант за пациентите, всяко друго решение ще струва пари“, предупреди още Шарков.

Системата ще продължи да работи и няма да изпращаме инструкции към лечебните заведения, увери Шарков. Той напомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, а не непременно в момента на постъпването им в болницата. Има инструкция как да се работи с идентификатора и лечебните заведения ще отчитат дейността си по тази система до крайното произнасяне на съда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg