EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС пусна тол системата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС пусна тол системата

mail07:05 | 28.12.2017прегледи 11024 коментарикоментари 0


Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил и последните жалби срещу търга за толсистемата, в които жалбоподателите оспорват правото на пътната агенция да сключи предварително договор с избраната фирма. Определението е окончателно и позволява сделката с избрания изпълнител “Капш Трафик солюшънс”, личи от текста на решението, публикувано в последния брой на “Държавен вестник” преди коледните празници.

В началото на ноември двама от кандидатите - обединение “Бг път” и “Толлнет”, подадоха жалби срещу решението на КЗК, която разреши предварително сключване на договора, преди още спорът да е минал по същество през съда. Според регулатора поръчката е със значителен обществен интерес, който може да бъде защитен чрез предварителното изпълнение.

Според ВАС твърдението на жалбоподателите, че решението на КЗК не е мотивирано, е неоснователно.

За магистратите е безспорно, че дейностите по въвеждането в експлоатация на толсистемата биха допринесли за подобряване на цялостната организация на движение на превозни средства и за подобряване на безопасността на движението по пътищата, пише в определението.

Според ВАС жалбите на двете фирми не са опровергали извода на КЗК, че толсистемата би допринесла за повишаване степента на националната сигурност, както и борбата с контрабандата, трафика на хора и организираната престъпност. Съдебният състав посочва, че е необходимо предварително изпълнение заради обществения интерес, който има приоритет над икономическите интереси на отделните участници в поръчката.

Преди дни шефът на пътната агенция Дончо Атанасов обясни, че това решение на ВАС позволява подписването на договор с избрания изпълнител, но независимо от това агенцията ще изчака 29 януари, когато е насрочено гледането на делото от страна на ВАС по същество. “След като то бъде обявено, ще стартираме подписването на договора или това, което реши съдът”, заяви той, цитиран от 24 часа он лайн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тагове: ВАС, тол система
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014