EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ВАС потвърди решение на КЗК срещу Юбер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС потвърди решение на КЗК срещу Юбер

mail11:05 | 07.03.2019прегледи 552 коментарикоментари 0


Тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, с което се забраняват споделените пътувания в България на компаниите "Юбер Б.В" и "Разиер Опърейшънс Б.В.". Това съобщиха от пресцентъра на ВАС. Решението е по повод жалбата на двете компании. То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС. В него върховните магистрати потвърждават и наложените от КЗК санкции за двете компании, предаде БТА. 

В становището на магистратите се изтъква правилността на становището на КЗК, че със своето поведение компанията "Юбер Б.В." получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб на субектите, които предоставят лицензиран таксиметров превоз.

В решението на ВАС се посочва още, че е КЗК правилно е приела, че степента на обществена опасност от това поведение се увеличава, тъй като лицензираният таксиметров превоз е дейност от важен обществен интерес.

"Предвид това КЗК обосновано е счела, че начинът на предлагане на услугата Uber X оказва съществен негативен ефект върху конкуренцията, тъй като се касае за комплексно поведение на "Юбер Б.В.", изразено чрез различни по характер фактически и правни действия, чрез което, като краен резултат, услугата Uber X се предлага по нелоялен начин", пише още в решението на ВАС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg