EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варшава финансова столица след Brexit?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варшава финансова столица след Brexit?

mail17:34 | 03.04.2017прегледи 810 коментарикоментари 0


За престижното място на Лондон се борят много градове. Сред най-спряганите имена са: Франкфурт, Париж и Амстердам. Една източноевропейска столица, обаче, също се впусна в надпреварата.

Варшава няма да е същия град след Брекзит, убедени са много поляци. Полша реши да се възползва от напускането на Великобритания на Европейския съюз и да привлече лондонски инвеститори. Според изчисленията на полския вицепремиер, в страната му може да се преместят около 25 000 - 30 000 paбoтници oт Beлиĸoбpитaния.

Павел Панчжей, директор на Асоциацията на лидерите на бизнес услугите: Брекзит е факт. Но несигурността от това, което предстои, кара много компании, особено във финансовия сектор, да търсят решение. След като Тереза Мей потвърди, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, по 4-5 компании месечно търсят информация за ползите, които могат да имат, ако прехвърлят дейността си в Полша.

Докато Франкфурт и Париж се състезават за големите банкови инвестиции, Варшава се цели в средните и по-малки компании. При тях заплатите не са толкова високи, но пък предлагат много работни места. Първите работници, които Полша се надява да привлече, са поляците, които работят на Острова. Според статистиката във Великобритания живеят около 700 000 полски граждани.

Марта Асеригаду, консултант: Много хора напуснаха страната, за да търсят работа. Те търсеха възможности за работа в чужди компании, за различни проекти. Но сега тези проекти, тези компании се насочват към Полша.

През последните години Полша успя да привлече финансови инвеститори, които отвориха огромни офиси в страната. Това, с което източноевропейската държава се оказва привлекателна за големите компании, е сравнително бързо разрастващата ѝ икономика и заплатите, които са малко под средното ниво за Европейския съюз./БНТ


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165