EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна се спаси от 60 000 лв. глоба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна се спаси от 60 000 лв. глоба

mail11:00 | 04.10.2010прегледи 602 коментарикоментари 0


60 000 лв. глоба щеше да заплати община Варна заради недобро познаване на Закона за обществените поръчки от страна на нейните служители, ако промените в него бяха влезли в сила ден по-рано, съобщи електронното издание на в. Позвънете. Причината за солидната санкция е нарушение в процедурите по избор на изпълнител за събарянето на опасните и самосрутващи се сгради на територията на общината. Обществената поръчка беше обявена през февруари и в разгара на лятото от администрацията са провели конкурса и са класирали участниците. Той обаче се обжалва от един от неспечелилите участници. Производството пред КЗК е образувано на 8 юли, ден преди влизането в сила на новите правила в Закона за обществените поръчки. В съответствие с новите регламенти общината е сключила договор с избраната фирма, независимо че срещу избора има заведена жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От администрацията са изпълнили всички необходими условия и са уведомили за това антимонополния орган.
Сключването на договора не е възпрепятствано и от това, че няма искане за налагане на временна мярка за спирането му. Впоследствие при разглеждането на жалбата по същество КЗК преценява, че има направено нарушение. Оценяващата комисия е сгрешила при отстраняването на частника, обжалвал класирането. Заради разминаване с повече от 30 на сто на предложените стойности в офертите от комисията са поискали допълнителна обосновка на цената в 14-дневен срок. Писмото на въпросната фирма е получено след крайната дата и тя е била отстранена. От комисията обаче не са отчели факта, че по закон е важна датата на пощенското клеймо, а не кога на практика е получено писмото. На тази база жалващият се участник е бил отстранен неправилно, заключават от КЗК. Антимонополният орган преценява още, че нарушение общината е допуснала и със самото искане за допълнителни обосновки. Разминавания е имало по отношение на цените на отделните елементи от общия комплекс. Допълнителна обосновка се изисква единствено за комплексната цена, уточняват от КЗК.
Съгласно новите моменти в Закона за обществените поръчки, сключеният договор не би трябвало да се развали. За допуснатите нарушения обаче общината можеше да плати санкция от 10% върху стойността му. Определената цена за тригодишния му срок на действие е 600 000 лв.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg