EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Варна с двойно по-голям бюджет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна с двойно по-голям бюджет

mail13:10 | 04.01.2019прегледи 1167 коментарикоментари 0


475 млн. лв. е проектобюджетът на Варна за 2019 година, като от тях приходите са в размер на 394 млн. лв., а 80,9 млн. лв. са осигурени от европейски проекти и програми, стана ясно по време на обществено обсъждане в зала „Пленарна“. Средствата са завишени двойно в сравнение с последните пет години, като през 2013 г. Община Варна е работила с близо 211 млн. лв. Това съобщи общината.

И през 2019 година не се предвижда увеличение на размера на данъците и общинските такси. Най-много средства ще бъдат заделени за функция „Образование“, която заема 35,4% от общия бюджет - близо 140 млн. лв., които са с 20 млн. лв. повече в сравнение с 2018 г.  Те ще се инвестират в подобряване на образователната инфраструктура в училища, гимназии и детски градини и създаване на модерна материално- техническа база за образование и кариерно развитие.

.Във връзка с избирането на Варна за Европейски град на спорта са предвидени средства за изграждане и обновяване на спортната инфраструктура и за провеждането на над 200 спортни събития, от които 50 международни. Заложени са още инвестиции в градската среда, които ще спомагат популяризирането и утвърждаването на морската столица като търсена туристическа дестинация за четири сезона. 

Продължава социалната политика на общината чрез финансиране на основните социални отговорности, насочени към нуждите на хората в неравностойно положение, подпомагане дейността на пенсионерските клубове, предоставяне на помощи за социално слаби и хора, осигуряване на топла храна на социално слаби граждани, помощи за лечение на граждани и т.н. Осигурени са и средства за здравеопазването чрез финансиране на предоставяне на помощи за лечение на граждани, подкрепа на асистираната репродукция, осъществяване на програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве, предоставяне на средства за капиталови трансфери за лечебните заведения. 

През 2019 г. Община Варна има намерение да използва дългосрочен общински дълг за: осигуряване на средства за мостово финансиране и съфинансиране на проекти по Оперативни програми на Европейски съюз и за реализиране на инвестиционни проекти.

 Капиталовата програма за 2019 г. е в размер на общо на 185.1 млн. лв. Тя предвижда продължаване на строителството на  бул.„ Левски“- най-мащабният проект със стратегическо значение за града. Предвижда се още изграждане на Рибарското пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“, многофункционалните  спортни комплекси „Вл. Варненчик“, на ул. „Студентска“  и в кв. „Виница“, както и основен ремонт и реконструкция на стадион „Спартак“. Реализацията на тези и много други обекти, включени в капиталовата програма на община Варна за 2019 г., ще допринесе за подобряване на инфраструктурата на града и подпомагане на развитието на икономиката.  

 


Тагове: Варна, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg