EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна: пропуски в здравословното хранене на деца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна: пропуски в здравословното хранене на деца

mail10:40 | 08.11.2011прегледи 671 коментарикоментари 1


66 проверки за месец извърши Регионалната здравна инспекция във Варна, съобщи „Черно море”. Инспекциите са по наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 г. в детски заведения. За констатирани пропуски са съставени 21 предписания. Проверките са извършени на територията на общините Варна, Аврен, Аксаково, Белослав, Ветрино, Долни чифлик, Провадия, Дългопол и Суворово. От 15 септември хранителният режим във всички детски заведения е четирикратен, с допълнителна сутрешна подкрепителна закуска от пресни плодове. След тази дата пърженото е изключено от менюто, не се предлагат също сиропирани сладкиши, сухи пасти, вафли и други захарни изделия.
Във всички проверени детски заведения стерилизираните плодови консерви са без синтетични оцветители и подсладители, но наличните конфитюри и мармалади са с плодово съдържание до 35%, което е по-ниско от посоченото в наредбата. Не във всички общини пълнозърнестите продукти са достатъчно представени в дневното меню като разнообразие и честота на хранителни приеми през седмицата. Причините са, че децата не са свикнали с тях и не ги харесват, затруднения в доставката им, високи цени на пълнозърнестите макаронени изделия и хляба и др.
В повечето обекти освен пресни и стерилизирани зеленчуци се ползват и замразени, но зеленчукови салати, гарнитури и добавки се предлагат недостатъчно често - едва 2-3 пъти седмично и по-рядко, дори през лятото и есента. С малки изключения в повечето детски заведения всяка седмица се предлага риба като основно ястие, но навсякъде тя е замразена, а не прясна, са установили също проверяващите.
 


 
Коментари
 
Лазко Жарданов - 08-11-2011 г. 16:47:51

Поздравления за Здравната инспекция от Варна. За децата трябва да се приготвя храна както за възрастни само,че по хубаво.Напоследък имах много високо ниво на туморните маркери. Реших да се взема в ръце и да разбера какво може да ми помогне. Изчетох много литература. Има три фактора, които са препоставка за това. Единият от тях е храната.Нищо ново. Но това се подценява от родители и деца. Ако наистина не се взимат мерки това което консумираме сега ще ни доведе много неприятности в бъдеще или ще ни предпази от много болести. Моят коментар е свързан преди всичко с това което виждам около училищата и многобройните мазета, които са станали закусвални на лоша храна. Моля предупреждавайте децата за опасностите от тях.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg