EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна изчислява загубите от по- ниските курортни такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна изчислява загубите от по- ниските курортни такси

mail11:01 | 16.06.2010прегледи 1126 коментарикоментари 0


Със 750 - 800 000 лв. ще намалеят приходите в общинския бюджет на Варна, ако курортната такса бъде занижена с 20%. Това съобщи председателят на комисията „Финанси и бюджет” към местния парламент Янко Станев, цитиран от в. Позвънете. По думите му, преди да се разглеждат подобни предложения, първо трябва да се направят подробни разчети как ще се отразят на хазната. Решението за намалението бе взето от комисията по търговия и туризъм, по молба на бранша.
Първоначално хотелиерският бранш поиска 30% по-ниски такси.
Преди седмица шефът на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци Георги Щерев коментира, че „нощувките, реализирани този сезон, ще бъдат на същите нива като миналата година, но приходите ще са по-малко, защото сме намалили цените”. По думите му, прогнозите за това лято не са оптимистични, а натрупаните през последните две години негативни тенденции изправят много хотелиери пред заплахата от фалит. Той изтъкна, че докато през последните години таксите не са били пипани, събираемостта им е била силно увеличена. С тяхното покачване обаче, някои браншовици се изкушавали да не плащат курортната такса, която влиза в общинската хазна.
В  момента 5-звездните хотели плащат по 2 лв. Обектите с 4 звезди 1,10 лв., а 3-звездните по 0,70 ст. за нощувка. Според справка на отдел „Контрол търговска дейност и туризъм” към общината, 5-звездните хотели във Варна, които плащат такса, са 5. 48 са с категория 4 звезди. 123 пък са 3-звездните. За миналата година от тях в общинската хазна са постъпили  3,6 млн. лв.

 

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg