EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Варна: Заводи замърсяват водите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна: Заводи замърсяват водите

mail15:00 | 17.09.2011прегледи 2339 коментарикоментари 0


Предприятията във Варна и региона масово са цапали реките и водните басейни през миналата година. Това показва докладът за екологичното състояние на водите във Варненско на Басейнова дирекция за Черноморския регион, съобщи в. „Народно дело”. Сред сериозните замърсители освен частни фирми са и водни дружества, които не заустват води съвсем в нормата. На север например най-големият замърсител е пречиствателната станция на град Шабла, която излива водите си в едноименното езеро.
С приближаването към Варна и по-интензивното индустриално производство зачестяват и замърсителите. Дори и големите предприятия в региона не щадят много-много природата. Сред по-сериозните замърсители фигурират имената на „Агрополихим”, „Девненски захарен завод”, „Полимери”. Почти 8 пъти е превишил нормата за нитритен азот торовият завод.
От пристанищния терминал „Леспорт” пък в езерото се вливали води както от битовата канализация, така и дъждовна вода, която се замърсява от работните площадки. Контролните органи са констатирали, че водата, която се зауства в езерото и от двата потока, е с превишения на нормите за твърди частици.
Преработвателите на селскостопанска продукция също са сериозна заплаха за екоравновесието в региона, сочи проучването. Птицекланици, развъдник и рибопреработвателно предприятие са малка част от този тип замърсители. Известната варненска фирма „Електа” например е изливала във Варненското езеро вода с двойно съдържание над нормата на неразтворени частици.
Третият тип сериозни замърсители са пречиствателните станции и битовата канализация. Освен шабленската изходният продукт и на пречиствателна станция „Варна”, „Аспарухово”, „Белослав”, „Провадия” и „Ветрино” е бил извън препоръчителните норми по някои от показателите.
Сред „екобедствията” има още и бетонови възли, производители на масла и др.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4071