EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Варна, Враца & Плевен първи в санирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна, Враца & Плевен първи в санирането

mail13:40 | 18.02.2015прегледи 1370 коментарикоментари 0


Инвестираме 1 милиард лева в икономиката, а не раздаваме социални помощи на калпак. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя поясни, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради не е зависима от това, от коя партия е кмета на дадената община. „Има сключени договори за безвъзмездно финансиране с банката и с държавата. Първите три договора са факт. Това са Варна, Враца и Плевен. Отделно от това има още десет, които са готови да бъдат сключени”, каза Павлова, цитирана от агенция „Фокус”. В този проект ще участват над 2500 фирми. Целта е да се подпомогне на малкия и средния бизнес.

Същевременно, депутатите от БСП внесоха предложение за провеждане на парламентарни разисквания по Националната програма за саниране, информира БНР. Социалистите предлагат да се променят критериите за кандидатстване по програмата. Дора Янкова, депутат от БСП, обясни, че когато правителството харчи 1 милиард лева, гражданите трябва да бъдат наясно за какво става въпрос. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, отговори, че ще има дебати в петък, 20 февруари.

Враца
Враца е първият град в България, който внесе искане за отпускане на финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради в Българска банка за развитие, съобщи пресцентърът на общината. Заявлението е подадено вчера от зам.-кмета инж. Красимира Георгиева и е предадено на Ангел Геков – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ББР. Документите за финансиране са на сдружението на собствениците от блок 1 в жк „Младост“ във Враца, които подадоха заявлението си в Общината още на 6 февруари.

Варна
Вчера, 17 февруари, бе подписан първият договор за целево финансиране на саниране на жилищен блок във Варна, съобщи пресцентърът на Общината. Документът е тристранен – между община Варна, областната управа и Българската банка за развитие, а сградата се намира на ул. „Мадара“28 в кв. "Левски".
„Средствата, които ще бъдат за изготвяне на технически паспорт, за енергиен одит, проектиране и за ремонт на сградата, са 100% безвъзмездни. Те ще бъдат управлявани от община Варна“, съобщи заместник-кметът Христо Иванов. „Държавата дава гаранции по тази операция, ще следим за изпълнението и контрола на финансирането. Варна е първият град в североизточния регион, който подписва такъв договор“, каза областният управител Стоян Пасев.
На срещата присъстваха и представители на Сдружението на собствениците на кооперацията на ул."Мадара"28.
Крайната цена на санирането на сградата ще е стане ясна след приключването на всички етапи. Очаква се следващата седмица да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнители за енергиен одит, а до края на месеца да бъде обявен търг за изпълнение на инжинеринг,съобщи Христо Иванов. Той допълни, че са готови документите за започване на процедурите по саниране и на сграда на бул. „Владислав Варненчик“68 и предстои подписване на договор между собствениците и общината.

Плевен
Ден по-рано, на 16 февруари, е факт и първият договор за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Плевен. Документът подписаха кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и г-н Мартин Захариев – експерт управление „Кредитиране на малък и среден бизнес” при „Българската банка за развитие” АД, съобщи пресцентърът на Общината. В сряда подпис ще положи и Областният управител на Област Плевен г-жа Ралица Добрева. Договорът се сключва със сдружение на собственици в жил. блок „Спартак” /бул. „Г. Кочев” 14/ с общо 64 жилища.

Второ заявление за интерес и финансова помощ по програмата за енергийна ефективност бе подадено в Община Плевен и до дни предстои сключването на следващ договор.
До момента в Плевен са регистрирани 15 сдружения на собствениците, в процес на учредяване са още 20. Над 550 граждани са получили консултации от 26 януари досега в Информационния център на Община Плевен /стая 19, ет. 1/.
Продължават и информационните срещи с граждани в зала „Катя Попова” по програмата за саниране.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960