EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Валутните резерви на Афганистан съхранени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Валутните резерви на Афганистан съхранени

mail13:35 | 20.08.2021прегледи 877 коментарикоментари 0


Валутните резерви на Афганистан се държат предимно в чуждестранни сметки и не са били компрометирани, откакто талибаните превзеха Кабул, заяви ръководителят на централната банка на страната, цитиран от Ройтерс.

Държавната финансова институция Da Afghanistan Bank контролира резерви за около 9 млрд. долара, 7 милиарда от които се съхраняват във федералния резерв на САЩ като микс от парични средства, златни щатски облигации и други ценни книжа, съобщи в Туитър Аджмал Ахмати, временно изпълняващият длъжността управител на афганистанската централна банка.

"По никакъв начин международните валутни резерви на Афганистан никога не са били компрометирани“, посочи той и допълни: "Не са откраднати пари от резервна сметка ... Не мога да си представя сценарий, при който Министерството на финансите би дало на талибаните достъп до такива средства".

Според него след предприетите от САЩ мерки по блокирането на достъпа до тези резерви, на разположение на талибаните ще бъдат по-малко от 0,1% от тази сума.

Ден по-рано вестник "Вашингтон Поуст" пък съобщи, че правителството на САЩ е замразило паричните резерви на Афганистан, държани в американски банкови сметки, за да попречи на талибаните да получат достъп до милиарди долари в брой.

САЩ замразяват милиарди долари от резервите на Афганистан, лишавайки талибаните от средства. Американските власти работят и по въпроса да блокират достъпа на талибаните до резервите на Афганистан в  Международния валутен фонд на стойност почти 500 млн. долара.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg