EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Валута и пътешествия: Къде пътуват българите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Валута и пътешествия: Къде пътуват българите?

mail20:11 | 10.06.2019прегледи 795 коментарикоментари 0


В сравнение с 2017 година българите са си купили 11 пъти повече турски лири. За последните две години турската лира поевтиня значително и южната ни съседка стана още по привлекателна дестинация за отдих, но тази разлика в стандарта не е достатъчна, за да оправдае огромния ръст на българите пътуващи за Турция.

Ситуацията е подобна и за други съседни на България страни. Албания например се превърна в любима лятна дестинация за сънародниците ни през последните 3 годни. От 2017 насам всяка следваща година бележи над 20% ръст на продадените албански леки. Босна и Херцеговина и Хърватска също бележат ръст от над 15% спрямо предишни години.

Кои са новите дестинации

Извън познатите балкански и европейски държави, където се вижда ръст поради горепосочените причини, има и нови дестинации, които тепърва се откриват от българите.

Израел и Йордания

Нискотарифни полети и значително по-евтините нощувки превърнаха Израел и Йордания от локации на вечни военни конфликти и древни руини в привлекателни туристически дестинации. Едно пътуване до Тел Авив, Ерусалим и Петра, която се намира на няколко часа път от Тел Авив, може да струва под 1000 лева на човек. Преди няколко години, не само, че беше по-скъпо, но и ситуацията беше значително по обтегната заради военните действия в района.

Мароко

Мароко е известна дестинация за западния турист, но не и в България. Нискотарифните полети отвориха вратата към тази изпълнена с древни и модерни легенди държава. Казабланка, Маракеш, Агадир и техните забележителности и невероятни плажове привличат като магнит. Ориента винаги е бил привлекателен за българския турист, който до сега ходеше или в Турция както споменахме или в Египет. През 2018 бума на пътуващи за Мароко се усети най-много, като увеличението спрямо 2017 е над 100% .

Мексико

В 2018 година 30% повече българи са закупили мексиканско песо спрямо предходната година и тази тенденция продължава и през 2019-та. Причината е семпла. Светът е по-малък и по-лесно достъпен. Вече полетите през атлантическия океан не са хиляди долари в едната посока. В Мексико има 3 нискотарифни авиолинии, с помощта на които могат да се посетят не само световноизвестните курорти, но и културните паметници, които само до преди 10 години са били почти недостъпни за туристи.

Япония

През 2019 година интереса към страната на изгряващото слънце е изключително засилен заради един ивент, който вероятно няма да се повтори десетилетия - коронясването на новия император на Япония. Фестивалите продължаващи дни наред започват през Октомври месец. Япония е една от малкото дестинации, които не са поевтинели през последните години. Нискотарифни предложения за толкова далечна дестинация не съществуват, а престоя винаги е свързан с не малко допълнителни разходи. Въпреки това далечната държава успява да привлече по-голям брой българи през последните години като ръста през последната година е 18%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg