EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ваксинираният получава имунизационен паспорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваксинираният получава имунизационен паспорт

mail08:05 | 25.12.2020прегледи 1455 коментарикоментари 0


Противоепидемичните мерки в България дават резултат, в страната вече няма области в червената зона. Излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните. Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове.
Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна, и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб, съобщават от пресслужбата на кабинета.
"Към момента мерките изпълниха това, което целяхме - да намалим броя на заразените и броя на починалите. Нараства и броят на излекуваните. Въпреки, че мерките бяха най-либералните, възможно най-леките и щадящи, които не минават в крайности, бяха точни и поставени на правилното място", е казал министър-председателят Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Той е бил категоричен, че ситуацията продължава да се следи постоянно и изрази надежда, че с помощта на ваксинацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на следващата година.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е докладвал ситуацията в България, като е изтъкнал, че към настоящия момент по показателя 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-място по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност. "По отношение на заболеваемостта у нас има трайна тенденция за спад. Под 500 сме на 100 000 души население заболеваемост, като вече няма области, които да са в червената зона. Излекуваните пациенти за последните 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните", е заявил министър Ангелов.
По отношение на ваксините изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че след като Европейската агенция по лекарствата даде положително становище и ЕК разреши употребата на първата ваксина, ваксините са изпратени към всички европейски държави. В България доставката се очаква да бъде на 26 декември и на 27 декември да започне ваксинацията. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е посочил, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози, така че много бързо да се увеличи броят на хората, които ще бъдат имунизирани. "След здравните работници, минаваме към домовете за социални грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са много, пръснати са в страната и ще започнем имунизацията и при тях", е добавил Кунчев.
В рамките на съвещанието председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов изтъкна, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично. Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на "Пирогов" Асен Балтов са завили, че ръководените от тях лечебни заведения са в готовност да се включат в процеса, се посочва още в съобщението.

След извършването на втората имунизация срещу COVID-19, защото всички ваксини са с два приема, ще бъде издаван и европейски имунизационен паспорт. Той ще може да послужи на хората за пътуване или нещо друго, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

"Като за момента ние сме заложили този документ, който беше разработен от Eвропейската комисия, той не е окончателно приет, но сме взели максимално близко до него, за да може ако в бъдеще има общоевропейски, той да е приравнен и нашият към него и да служи за всички останали страни".

Разработен е отделен модул за имунизация към портала за COVID , където ще бъде внасяна информация от всички, които правят имунизация, допълни Кунчев. За момента информацията ще бъде основно от болничните заведения, а по-късно и всички останали - общопрактикуващи лекари, екипи, РЗИ и други, които извършват имунизации. Те имат достъп до тази система. В рамките на 24 часа ще бъдат въведени направените имунизации.
Имунизацията върви с доста други съпътстващи дейности. Една от тях е надзорът от ефекта от имунизацията. Подготвят се изследвания, които да докажат какъв ефект има, какъв е имунитетът, както и колко е продължителен този имунитет, добави още главният държавен здравен инспектор.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че иска максимално много български граждани да стигнат здрави до ваксините и да останат живи. Той посочи, че за последната седмица излекуваните са близо 16 000 души, потвърдените случаи са около 9 500. "Аз не се радвам и не искам българските граждани да бъдат излекувани, аз искам българските граждани да бъдат здрави", изтъкна Ангелов.
За последното денонощие са регистрирани 1615 нови случая на заразяване с COVID-19 при направени 6945 тестове. В това число 1372 са PSR тестовете, 243 са бързите антигенни тестове. 85 процента от новите случаи от са PSR тестовете и 15 на сто са от бързите антигенни. 26 процента от PSR тестовете са положителни, 14 на сто от бързите антигенни са положителни. Отчита се тенденция към намаляване на заетостта на болничните легла в Ковид структурите на страната. 42 процента от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-високият процент е в Бургас (62 на сто), 60 процента във Варна, 56 на сто в Русе, 64 процента в Ямбол. От интензивните легла заетостта е 41 процента, 63 на сто от интензивните легла в София-град са заети. "Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме при налагането на мерки", допълни здравният министър. По думите му ваксините срещу COVID-19 идват и с тях ние ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременната история на човечеството.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg