EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ваксини и лечения за COVID-19 + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваксини и лечения за COVID-19 + видео

mail08:10 | 22.12.2020прегледи 1647 коментарикоментари 0


Европейският съюз е инвестирал значителни суми в изследвания от началото на епидемията - до септември 2020 г. са били инвестирани почти 459 млн. евро в 103 нови научни проекта за COVID-19 чрез европейската програма „Хоризонт 2020“. Проектите са свързани с развитие на методи за диагностика, лечение, ваксини, подготвеност, производство, медицински и цифрови технологии.

Като част от стратегията за разработване на ваксини срещу коронавируса Европейската комисия сключи договори с шест фармацевтични компании - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac и Moderna. Договорите ще позволят на държавите членки да закупят ваксини в момента, когато те получат положителна оценка от Европейската агенция по лекарствата и разрешение за търговия от Европейската комисия.

Комисията подготви и списък с мерки, които държавите членки следва да предприемат за бързо разпространение и внедряване на ваксините. Те включват подобряване на обмена на информация на ниво ЕС, препоръки за по-бързо и ефективно тестване и заделяне на 100 млн. евро в рамките на Инструмента за спешна подкрепа за директно закупуване на антигенни тестове и доставката им на държавите членки.

  • Етапите за оценка и одобряване на ваксини срещу COVID-19
  • Искане за одобрение за пускане на пазара: разработчиците на ваксината представят резултатите от всички изпитания на регулаторните органи по лекарствата в Европа
  • Оценка и научно мнение на Европейската агенция по лекарствата: Експертите на Европейската агенция по лекарствата правят научна оценка на ваксините.
  • Преглед и разрешение от Европейската комисия: Комисията прави преглед на научното становище на Европейската агенция по лекарствата и дава разрешение за пускане на пазара

Националните органи решават дали да въведат одобрената ваксина и как да проведат ваксинация

Съществуващи проекти

ЕС вече има няколко действащи механизма за финансиране на проекти, свързани със здравни кризи. Сред подкрепените инициативи включват PREPARE – проект за подготовка на болниците в Европа и за подобряване на тяхното разбиране за динамиката на една епидемия, и Европейски архив на вирусите – виртуална колекция от вируси, която предоставя материал на изследователи за помощ при диагностициране.

Финансиране получават и малки и стартиращи предприятия за разработване на иновативни решения, които биха могли да са от полза при епидемии. Например, EpiShuttle е система за изолация и транспортиране на пациенти, а m-TAP е технология за филтриране на въздуха и премахване на вируси.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 965