EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ваксинацията срещу К19 от края на декември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваксинацията срещу К19 от края на декември

mail11:35 | 02.12.2020прегледи 724 коментарикоментари 0


„До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на МС за утвърждаване, а председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините е проф. д-р Красимир Гигов, генерален  директор на Българския червен кръст“, съобщи здравният министър Ангелов.

„Ваксините ще бъдат доброволни и безплатни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност, като може сам да избера с коя ваксина да бъде ваксиниран, поясни още министърът и отбеляза, че ваксините, които ще пристигнат в България ще са същите, както и в останалите страни от ЕС.

С голяма вероятност до края на годината, но със сигурност веднага след Нова година в България ще има първите дози от ваксината на "Пфайзер" и започва имунизацията, уточни Ангелов след заседание на правителството.

Още в петък трябва да бъде обявен план за имунизацията, така че да бъдат обхванати 60-70% от населението.

Тази седмица МЗ ще получи и четири фризера, които замразяват до минус 70 градуса, за да бъде съхранявана ваксината. Два от тях ще са в София - в РЗИ и в "Булбио", другите ще са в Бургас. Свои хладилници имат ВМА и Пирогов и те също ще помагат във ваксинацията, разясниха шефовете на двете болници ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов.

Първата вълна на имунизацията ще обхване рисковите групи - пенсионери, лекари, учители, полицаи и военни. Тя ще се извършва от болниците. Впоследствие при масовата ваксинация ще се включат и личните лекари. "За поставянето на ваксина се изисква човек да е здрав, заради това няма как тя да бъде поставена без лекар", обясни Ангелов.

Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация.

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането. „В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят изтъкна, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация. „Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи“, добави Борисов.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет също така и  Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки. Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150