EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В хранилището в Чирен има 390 млн. куб.м. газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В хранилището в Чирен има 390 млн. куб.м. газ

mail08:55 | 18.10.2012прегледи 1181 коментарикоментари 0


Лора Метанова, Нелли Желева, БТА
В хранилището в Чирен има 390 милиона куб. метра газ. Практически не би трябвало да се боим от предстоящата зима, количествата са достатъчни, каза Димитър Кишкилов, началник отдел "Сигурност на енергоснабдяването" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, по време на заседанието на парламентарната икономическа комисия. Депутатите от комисията изслушаха представители на  топлофикациите в страната, на министерството, както и на потребителски организации за предстоящия отоплителен сезон. Според експерта от министерството това количество би стигнало за две-три седмици, максимум месец, ако няма доставки. Тогава Чирен ще започне да дава около 4 милиона куб. метра. През 2009 г., когато спряха доставките на газ, потреблението беше около 10 милиона, а Чирен даваше 4.25 милиона, припомни Кишкилов. Той смята, че Чирен постепенно трябва да увеличава своя дневен потенциал и според него може да се достигне до 5 и половина
милиона кубични метра на ден.
Петър Димитров от Коалиция за България изрази безпокойство, че все още няма договор за природен газ от 1 януари догодина, а и не се знае цената. Той предупреди, че "Булгаргаз" също може да фалира, тъй като задълженията му са около 250 милиона лева. Заместник-председателят на икономическата комисия Диан  Червенкондев /ГЕРБ/ увери, че до края на годината договорът за газови доставки с Русия ще бъде подписан и България няма да изпадне в ситуацията от 2009 г.
По време на заседанието директорите на топлофикациите в страната декларираха, че дружествата са готови за зимния сезон. Те посочиха, че поддържат необходимите количества запаси от гориво. Например дружеството в София разполага с 20 хиляди това мазут, а това в Перник - 40 хиляди това въглища на склад, достатъчни за 20 денонощия самостоятелна работа.
От топлофикацията в Бургас се похвалиха, че почти на 100 процента са изпълнили инвестиционната си програма, а от ЕVN - Пловдив - че са намалили цената с 25 процента благодарение на модерен нов когенерат.  Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, постави въпроса за акцизните ставки за използвания природен газ за производство на топлинна енергия. По закон тя е 10 стотинки за гигаджаул, но в някои  митнически подразделения се калкулирали 85 стотинки, като се използват текстове от закона за акцизите и данъчните складове. Това е голям и непредвиден разход и ще рефлектира върху крайния потребител, смятат от асоциацията.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg