EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В София се открива най-модерната пекарна за кафе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В София се открива най-модерната пекарна за кафе

mail12:25 | 19.10.2023прегледи 551 коментарикоментари 0


В България се намира една от най-модерните пекарни за спешълти кафе в света. Фабриката се намира на територията на София и е с капацитет от около 50 тона на месец, разполагайки със складово помещение с най-модерно оборудване и енергийна ефективност. Тя е дело на популярния у нас и единствен производител и вносител на така наречената категория кафе - спешълти.

Спешълти кафето, наричано още “специално”, е кафе, което не се произвежда за масова употреба и не може да бъде открито в големите търговски мрежи.

Производството на спешълти кафе изисква по-особени усилия, което е и основната причина да се отглежда в по-малки партиди - по-малко от 5% от общото производство на кафе в световен мащаб.

В повечето случаи, спешълти кафето се пече в по-малки семейни пекарни, а за разлика от масовото кафе, изпичането се извършва лично от пекаря, а не от машина, след което се пакетира на ръка. Колкото по-специално е кафето, в толкова по-малка разфасовка то достига до потребителя, което го прави и толкова ценно за истинските любители на напитката.

Инвестициите във фабриката за спешълти кафе на DABOV, през тази година празнуващи 15 години от своето основаване, вече надхвърлят сумата от 1 млн. лева. Средствата са вложени в уреди, помещения и машини, като е получена финансова подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Специален акцент във фабриката на DABOV е поставен върху енергийната ефективност, като технологиите, закупени чрез програмата на Министерството на Енергетиката “Възобновяема енергия, енергийна ефективности и енергийна сигурност”, целят максималното ограничаване на използваната енергия.

В проекта за оборудване на фабриката е заложено и закупуването на втора машина за изпичане на кафе, което значително ще увеличи ефективността на производствения процес в енергийно отношение. Предвидена е и инсталацията на рекуперативен блок за оползотворяване на отпадната енергия, докато специална мониторингова система ще следи изкъсо енергийния разход в пекарната. Така производственият процес ще гарантира възможно най-нисък разход на енергия.

Компанията на Йордан Дъбов е първата на територията на Източна Европа, инвестирала в закупуването на американската високотехнологична машина за изпичане на кафе Loring, гарантираща оставянето на почти нулев отпечатък от въглероден диоксид в атмосферата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037