EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В понеделник изслушване на Кр. Георгиева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В понеделник изслушване на Кр. Георгиева

mail07:05 | 01.10.2016прегледи 1046 коментарикоментари 0


Русия и три други членки на Съвета за сигурност към ООН в четвъртък повдигнаха въпроси, след като България формално представи европейския комисар по бюджета Кристалина Георгиева като своя кандидат за генерален-секретар на ООН, предава AFP.
Русия, Ангола, Уругвай и Малайзия попитаха правителството в София за разяснение, след като то описа Георгиева като „един единствен“ кандидат на страната за водещия пост, в писмото представящо кандидатурата й.
Георгиева беше номинирана от българското правителство в сряда, замествайки ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която не успя да набере подкрепа по време на предварителните гласувания в Съвета за сигурност.
„Хората търсят разяснение дали са налице един кандидат или двама“, заяви представителят на Нова Зеландия Джерард ван Бохемен, който държи председателството на Съвета.
„Имаме един кандидат, който е официално припознат от българското правителство и друг кандидат, който остава в надпреварата“, заяви той пред репортери.
Запознати в ООН заявиха, че възраженията на Русия са възможна индикация за липсата на ентусиазъм у Москва относно кандидатурата на Георгиева да стане първата жена начело на ООН.
Председателят на Съвета заяви, че очаква писмо по-късно през деня, формално представящо Георгиева като кандидат пред всички 193 членки на ООН.
Писмото ще създаде условията за провеждане на изслушване на Георгиева пред Генералната асамблея на ООН, което се очаква в понеделник.
Георгиева, 63-годишен икономист, която също заема поста вицепредседател на Европейската комисия, беше сочена като евентуален кандидат, но накрая хвърли шапката си на закачалката, след лобиране от страна на Германия.

Общото събрание на ООН ще изслуша новия български кандидат за генерален секретар на световната организация Кристалина Георгиева в понеделник. Това съобщи председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън, цитиран от китайската информационна агенция Синхуа.
Томсън уточни, че изслушването на 3 октомври ще започне в 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време).
Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта той.
Георгиева - български дипломат, в момента заместник-председател на Европейската комисия и бивш икономист от Световната банка - влезе в надпреварата за най-висшия пост в ООН в сряда, припомня Синхуа. Тогава българското правителство я номинира и оттегли подкрепата си за предишния си кандидат, Ирина Бокова, която номинира през февруари.
Бокова трябва да реши сама дали да остане в надпреварата, уточни Томсън.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg