EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В парк "Витоша" не се строи в момента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В парк "Витоша" не се строи в момента

mail18:00 | 21.08.2009прегледи 474 коментарикоментари 0


Ново строителство на ски лифтове и разрушаване на морени в природен парк "Витоша" сега не се извършва, съобщи за БТА Тома Белев, директор на природен парк "Витоша".
Строежи на територията на парка са допустими само ако са съобразени с целите на управление на парка, допълни той.
Разрушаването на морени в парка е правено в периода септември – октомври 2008 в продължение на 16 дни, каза Белев. Има три административни заповеди, с които се спира разрушаването на морени, които се обжалват в съда от "Витоша ски" АД. Дружеството иска да строи ски път и водохващане без разрешение, посочи директорът на парка.
Прокуратурата е уведомена за действията на фирмата още преди 10 месеца, но досега досъдебно производство няма.
Около 80 процента от хората са против строежа на хотели, а 90 процента са против строежа на частни вили в природните паркове и защитените територии, съобщиха още Тома Белев и Кристина Славова от агенция "ЕСТАТ". Те представиха резултати от изследване за възможностите на публично-частното партньорство в защитените територии, направено сред 1209 души в цялата страна от 1 до 12 август.
Най-популярните защитени територии, посочени в изследването са: Витоша, Рилски манастир, Рилските езера, резерват Сребърна и Странджа планина.
Разширяването на защитените територии е подкрепено от хората, които живеят в близост до природните паркове. Същото се отнася и до собствениците на земи в рамките на природните паркове.
Очакванията към управата на парковете са за нови или обновени беседки, кътове за отдих, пейки, заслони. След тях идва поддръжката на пътеките, като тук се подразбира обезопасяване, маркировка, табели.
На трето място по важност е обновяването на пътищата и асфалтовата инфраструктура на парка, каза Тома Белев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg