EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В очакване на антикризисния европлан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В очакване на антикризисния европлан

mail17:10 | 26.10.2011прегледи 369 коментарикоментари 0


Италианецът Марио Драги, който от първи ноември ще поеме поста ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ), оказа подкрепа на еврозоната часове преди решаващата среща на върха днес като даде сигнал, че финансовата институция ще продължи да купува облигации на затруднени европейски страни, за да се предотвратят вълнения на пазара, предаде Reuters. На срещата си по-късно днес европейските лидери трябва да представят мащабен план за решаване на дълговата криза в еврозоната. "Евросистемата (ЕЦБ и централните банки на страните от еврозоната) е решена, с нетрадиционните си средства, да предотврати сътресенията на паричните и финансовите пазари", посочва Драги в текст на реч, разпространена в Рим. Драги подчерта, че мерките могат да бъдат единствено временен подход и отбеляза, че е работа на правителствата да се справят с корените на дълговата криза, която започна в Гърция преди две години. Изявлението му, изглежда, отхвърля натиска, оказван от германската Bundesbank върху ЕЦБ да сложи край на програмата за изкупуване на облигации.
Марио Драги, който е управител на италианската централна банка, увери, че италианските банки ще бъдат в състояние да отвърнат при нужда на "новото предизвикателство" на рекапитализациите за борба с кризата. Той призна, че ситуацията е "конфузна и драматична" в Италия и в световен мащаб, предаде AFP
Перспективите за подробен план за решаване на кризата на срещата на еврозоната днес изглеждат доста мъгляви, като все още има несъгласия по някои ключови въпроси, включително как да се дадат повече правомощия на спасителния финансов фонд, отбелязва Reuters.
Лидерите могат да се споразумеят само в едни по-широки рамки, а решаващите подробности, включително каква част от гръцкия дълг да бъде отписана и какви точно средства ще бъдат на разположение за подпомагане на финансово затруднените европейски страни ще бъдат оставени за договаряне на по-късен
етап. Говорител на Европейската комисия посочи, че няма да има подробни цифри по всички аспекти на политическото споразумение.
 


Тагове: Италия, ЕС, ЕЦБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg