EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В НС "за" и "против" нови ски писти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В НС "за" и "против" нови ски писти

mail16:30 | 10.01.2012прегледи 457 коментарикоментари 0


Лют спор се развихри в НС между поддръжниците на новите промени в Закона за горите и противниците им, предимно еколози, представители на НПО.
"Надявам се да стигнем до консенсус, който да отговори на обществения интерес по отношение на ползването на горите. Горите не са само за това да бъдат на 100% опазени в този вид и да се забрани нормалния достъп на хората до тях и практикуването на зимни спортове", заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. Освен него на дискусията в парламента, организирана от комисията по земеделие, участие вземат и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на Комисията по земеделие и гори в НС Десислава Танева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, Георги Костов – председател на Селскостопанската академия и бивш зам.-министър на земеделието, Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по горите, председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски, представители на НПО, кметовете на Банско, Разлог и др.
Министър Найденов говори за необходимата гаранция, че зад добрите идеи за развиване на инфраструктурата в горите няма да се стигне до нарушаване на екологичното равновесие или до неправомерно изсичане на гори. Предложението, което сме направили може и да не е съвършено и да претърпи някаква промяна, но окончателното му приемане в НС е задължително, каза той. Министърът се аргументира с някои данни – в Австрия имало 3000 км. ски съоръжения, в Италия – около 2000 км., в Чехия – около 800 км., в Словения – около 500 км., в Румъния - близо 200 км.,а в България - едва 94 км. ски съоръжения. Промените в Закона за горите получиха одобрението на МОСВ чрез позицията на министър Нона Караджова, от министъра на спорта Свилен Нейков, от кмета на София Йорданка Фандъкова, но най-ентусиазиран от тях бе председателят на Асоциацията на хотелиерите и рестораньорите Благой Рагин, който бе прекъснат от "ръкоплясканията" на природозащитниците.
Промените в Закона на горите не отменят изискуемите процедури за екологична оценка на проектите, заяви министър Нона Караджова. Независимо под каква форма се ползват земите задължителна предпоставка е при разширение и ново строителство те да подлежат на съответствие с познатите закони за защита на природата и с оценките за въздействие върху околната среда, добави тя. София има уникалния шанс да разполага с това природно богатство, което е на половин час път от центъра на града, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Възможно е и няма противоречие между новото строителство и опазването на природата, смята тя. Не е необходимо софиянци да пътуват стотици километри, за да упражняват ски спорт след като имат такива условия непосредствено до града си, продължи кметът.
"Има правила за определяне на право на строеж и при промяна на предназначението на земите. Държавата печели, ако се учредява право на строеж, което е временно, а не при промяна на предназначението, защото при втория случай тя губи право на собственост на горите", заяви Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на Агенцията по горите. "Зимен ски туризъм в България почти няма - цифрите го доказват. С този законопроект ще направим малка стъпка към преодоляване на тази липса", посочи председателят на регионалната комисия в НС Любен Татарски .
Това е поредният лобистки закон, чиято цел е да обогати определени олигархични кръгове, които владеят всички ски курорти - интересът тук е търговски, обяви се срещу промените депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Брутен продукт, който се изнася на Вирджинските острови не е БВП на страната ни, заяви представителят на ПП "Зелените" Андрей Ковачев. Добавената стойност на този туристически продукт е много малък за България, поясни той. В момента офшорките се опитват да откраднат от държавата държавна помощ чрез този законопроект, категоричен бе той. Според него промените ще позволят навлизането на багерите на огромни площи в природните паркове. Емил Димитров, депутат от ГЕРБ му отговори: "Вие се превърнахте не в природозащитник, а в представител на НАП. Гората остава гора, тази писта остава гора" .
Ски туризмът е само три месеца в годината, а планинският е през цялата година, заяви в изказването си председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Този закон не обслужва местните общности и отваря вратата за неконтролирано добиване на дървен материал и за унищожаване на водните ресурси на България, смята той. Тъй като липсва и всякакво обществено обсъждане на законопроекта смятам, че той трябва да бъде оттеглен, убеден е той. Това съвсем не означава, че сме против ски туризма, посочи Попйорданов и изложи балансираната позиция на организацията, която представлява. /БГНЕС

 


Тагове: НС, писти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg