EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В какво са китайските инвестиции в Европа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В какво са китайските инвестиции в Европа?

mail13:25 | 12.05.2023прегледи 779 коментарикоментари 0


Китайската инвестиционна активност в Европа се е променила значително през последните години и се е съсредоточила върху компании за производство на батерии за електромобили и стартъпи, сочи проучване на "Маркатор инститют фор Чайна стъдис" (Mercator Institute for China Studies - Merics) и групата "Родиъм" (Rhodium Group), цитирано от ДПА.

За пръв път от 2008 г. насам т. нар. проекти на зелено - създаване на подразделения и нови производствени линии, превишава корпоративното придобиване, се казва в проучването. През миналата година придобиванията са паднали с 22 на сто до 3,4 милиарда евро.

Проекти на зелено с участието на китайски компании са стартирали най-вече l автомобилния сектор, като Си Ей Ти Ел (CATL), "Енвижън Ей И Ес Си" (Envision AESC) и Ес Ви Оу Ел Ти (SVOLT) са инвестирали в заводи в Германия, Великобритания, Франция и Унгария. 88 процента от преките китайски инвестиции в Европа са били съсредоточени в тези четири държави, там са фокусирани и придобиванията и сливанията с участието на китайски фирми.

"Инвестициите на зелено са по-малко регулирани от проблемните придобивания в технологичния сектор", посочва Макс Зинглайн, главен икономист в Merics, но добавя че, за да бъдат устойчиви, тези инвестиции трябва да продължат да растат.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg