EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В "Дивият свят на Източните Родопи"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В "Дивият свят на Източните Родопи"

mail14:30 | 26.04.2013прегледи 1014 коментарикоментари 0


Двадесет и шест снимки в изложба на открито в Градинката на Кристал от 24 април до 8 май представят уникалната природа и биоразнообразие на Източните Родопи. Изложбата е организирана от фондация „Новото тракийско злато – България“.
В „Дивият свят на Източните Родопи“ посетителите могат да видят снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и загадъчни насекоми. Акцент в изложбата е снимка на дивите коне тарпани, живели някога в Европа и заселени отново в района на Източните Родопи през 2011 година от проекта „Новото тракийско злато“.
zoom_sssБиоразнообразието на Източните Родопи е едно от най-богатите и запазените в Европа: включва 1962 растителни и 4329 животински вида. Осем зони по НАТУРА 2000 обхващат най-интересните от екологична гледна точка места. Районът е единственото място за размножаване на белоглав лешояд в България и най-важната област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров. Източните Родопи подслоняват значителни популации на вълци, чакали и видри в България. Кафявата мечка също започна да се връща в тази част на планината през последните години.
Намерението на изложбата е да покаже красотата на тези диви чудеса пред най-широка публика, да приближи природата до хората.
Част от снимките „Дивият свят на Източните Родопи“ са включени в издадения наскоро пътеводител Кросбил за Източните Родопи (на английския език), предназначен за природолюбители, орнитолози и екотуристи.

„Дивият свят на Източните Родопи“ е включена в Оранжевия велотур на 26 април в София. Това е крайната точка на тура, който се организира за първи път в столицата.
Изложбата е организирана в сътрудничество с холандската фондация Кросбил Гайдс и Българска Фондация Биоразнообразие, както и с медийното партньорство на Vesti.bg. Изложбата подкрепя инициативата „София – кандидат за Европейска столица на културата 2019”.
След София „Дивият свят на Източните Родопи“ ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали (17-31 май). Предстои да бъде показана в Пловдив, Бургас, Благоевград, Банско, Калиакра и на др. места.

 


Тагове: Родопи, свят
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg