EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В България професионалното ориентиране е примитивно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В България професионалното ориентиране е примитивно

mail11:30 | 22.02.2010прегледи 1554 коментарикоментари 1


В България в момента функционират 819 центъра за професионално ориентиране и само 3 от тях притежават лицензи за това, каза Иван Нейков председател на от Балканския институт по труда и социалната политика. На практика в страната не няма място, където може да се получи професионалната помощ за професионално ориентиране, допълни той. В страната не съществува университет, който да дава висше образование за професията „консултант по кариерно развитие”, действа методът „от уста на уста”, т.е. човек научава къде е добре да учи детето му от друг човек, или в някой сайт има тест, който може да помогне в това отношение.
Институтът е проверил десетки училища, но никъде не са открили кабинет по професионално ориентиране, където децата да бъдат насочвани да развиват способностите си. Не по-различно е положението и в бюрата по труда, които трябва да предлагат професионално ориентиране, но на практика такава услуга няма. 
Заетостта в бюрата по труда е толкова голям, че служителите отделят на безработните не повече от 10-15 минути на човек, като през това време ги регистрират и им посочат списък с професии, към които може да се насочат.
В Германия според института действа най-успешният модел за професионално ориентиране. 
Там 70% от учениците се обучават и като ученици, за да получат определени знания, и в предприятия, за да придобият конкретни умения.
Според специална програма в Англия децата между 7 и 9 години посещават различни предприятия, фирми или висши училища. В Словения професионалното ориентиране датира от 1950 година, в Естония то се прилага от 70 години, в Полша от 100 години.


 


 
Коментари
 
Веселка - 22-02-2010 г. 12:11:00

Е, то е ясно, че работа се търси не с професия и с качества, а с познати в България. Затова и всичко ни е толкоз некадърно - от администрацията, та до частния бизнес!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg