EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бяло вино срещу жега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бяло вино срещу жега

mail10:30 | 22.07.2012прегледи 1044 коментарикоментари 0


Ефросия Благоева, DiVino.bg
През последните 10-15 години в България бяха засадени сортове, като вионие, коломбар, пети мансенг, совиньон гри, семийон, пино гри, пино блан, марсан, шенин блан (споменавам само някои бели, защото това е темата на този дегустационен репортаж), които преди това звучаха далечно и екзотично. Съвсем естествено и логично е уайнмейкърите да изпитват любопитство към комбинирането им в различни съотношения и макар понякога да провокират или направо да те карат да се чудиш как изобщо им хрумва подобно съчетаване, за себе си ще споделя, че им се радвам. Експериментирането е майка на разнообразието. Колкото повече, толкова по-добре!
Особено на фона на доскорошното мнение, че купажите са вина от изостанали партиди, които в безсилието си избите смесват, за да ги продадат все пак. С колегите си често сме се шегували, че купаж идва от купувам. Стигали сме и до там да наричаме купажите сбирщайн от събирано. Всичко това с прекрасно чувство за хумор – нали не очаквате да сме супер сериозни и скучни?! Работата си е работа и ние се отнасяме изключително сериозно към нея и с подобаващо уважение към творчеството на енолозите, но „в кухнята” си имаме свой език, закачки и понякога е много весело.
Макар този дегустацион панел да не е съставен от вина в категорията „изключителни”, той е илюстрация за коректни, добри и интересни вина в добро съотношение цена – качество с оценки от 83 до 86 точки. Представените в него вина са илюстрация и за вечната тема на българските винари, търсещи баланс и допълване в комбинацията шардоне & совиньон блан, като двата сорта си разменят водещата поля. Пет от вината са такъв купаж - Pagane на Вила Любимец, Villa Ponte на Черноморско злато, Buteo, No man’s Land и No man’s Land Gold на Дамяница. Въпреки, че и петте вина са коректни и добри, честно да си призная лично на мен тази комбинация ми е поомръзнала. Все пак бих препоръчала да обърнете по-специално внимание на Pagane, не заради мистериозния образ на жрицата и съпруга на хан Аспарух, а заради сочното и заоблено тяло на виното с преобладаваща свежа кайсия и ядка във вкусовия аромат и не на последно място привлекателната цена от 8 лева.
Моят избор - Dominant white from organic grapes на Винарска изба Кастра Рубра и Riezling & Varnenski misket на Винарска къща Варна. Последното вино е единственото от панела от неактуална реколта 2010, но с адекватна свежест. Имайки предвид, че варненски мискет е хибрид между димят и рейнски ризлинг, купажът на изба Варна буди интерес със своеобразното миксиране на кръвната връзка между баща и син. Деликатният акцент на горска теменужка и цветистите нотки на финала са намесата на мискетовия ген, докато свежото и стройно тяло с привкус на зелена ябълка, мокър мъх и пипери е резултат от изразителността на ризлинга. Dominant white from organic grapes е купаж от пет сорта: вионие, пино гри, шардоне, совиньон блан и совиньон гри. Via Diagonalis на същата изба е с най-широко покритие на разновидности на лозата – ще ги изброя в точното им съотношение: совиньон блан 67%, семийон 15%, шардоне 8%, гренаш блан 5%, совиньон гри 4% и пети мансенг 1%. Виното е с атрактивен и сочен нос с нюанси на праскова, костилка и грейпфрут с обло стопено тяло и фин леко пикантен завършек в комбинация с тропически плод. Или пък Soli na Едоардо Миролио, бленд от шардоне, совиньон блан, ризлинг и гевюрцтраминер, но и в двата случая несъмнено става дума за истински богат коктейл от вкусове и аромати.
Като цяло приятни, свежи, леки вина с разнообразни аромати и вкусове идеални за лятото и за леки зеленчукови и рибни ястия. Наздраве!

Ето и вината в нашата дегустация:

Dominant White from organic grapes 2011 Кастра Рубра/Телиш

Pagane Chardonnay & Sauvignon Blanc 2011 Вила Любимец

Via Diagonalis White 2011 Кастра Рубра/Телиш

Lenea Colombard & Chardonnay 2011 Домейн Мараш

Riesling & Varnenski Misket 2011 Винарска изба Варна

No Man’s Land Gold Sauvignon Blanc & Chardonnay 2011 Дамяница

Buteo No Man’s Land Chardonnay & Sauvignon Blanc 2011 Дамяница

Soli White 2011 Едоардо Миролио

Hunter’s dream Sauvignon Blanc & Pinot Gris 2011 Хан Крум

Trilogy white 2011 Винекс Преслав

No Man’s Land Sauvignon Blanc & Chardonnay 2011 Дамяница

Villa Ponte Chardonnay & Sauvignon Blanc 2011 Черноморско Злато Поморие

Marash Quatro 2011 Домейн Мараш

Orbelus Orelek Chardonnay & Pinot Gris 2011 Орбелус

Chateau De Val Самоток n/a Шато де Вал

В дегустацията взеха участие: Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Яна Петкова, Емил Коралов, Ясен Бориславов и Ясен Захариев.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg