EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бяла книга за българския енергиен пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бяла книга за българския енергиен пазар

mail13:08 | 14.08.2023прегледи 496 коментарикоментари 0


"България: Съхранението на енергия като катализатор за променящия се енергиен сектор" е най-новата "бяла" книга, която разглежда текущото състояние на българския енергиен пазар и потенциала на приложенията за съхранение на енергия,  съобщават от фирмата "Флуънс" (Fluence), която е подготвила изданието заедно с  Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ).

Изданието се появява в момент, в който слънчевата енергия счупи няколко рекорда в България това лято, удвоявайки инсталираните мощности за по-малко от две години, оглавявайки класацията на източниците, произвеждащи електроенергия по обяд и водейки за първи път нулеви цени на електроенергията на пазара на едро.

Разбирането на потребностите на електропреносната мрежа с бързо нарастващ дял на променливото производство на енергия от възобновяеми източници е от ключово значение за осигуряването на плавен и икономически ефективен енергиен преход. 

Съхранението на енергия има какво да предложи на всяко ниво на системата - от управлението на преноса и балансирането на системата до оптимизирането на портфейла от активи и хеджирането на риска от улавяне на цените. 

България може да почерпи от опита на други енергийни системи с висок дял на възобновяеми източници, където съхранението на енергия чрез батерии е вече интегрирано като надеждно и рентабилно решение, което увеличава гъвкавостта на системата и позволява интегрирането на по-голям дял финансово изгодни ВЕИ, пише още в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg