EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът се нуждае от актуализация, смятат софиянци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът се нуждае от актуализация, смятат софиянци

mail14:45 | 10.06.2010прегледи 608 коментарикоментари 0


Държавният бюджет се нуждае от актуализация, смятат по- голямата част от софиянци.
Такъв отговор са дали 58 % от 500 жители на София, участвали в експресно проучване на НЦИОМ, направено на 8 - и юни. Само шест на сто мислят, че изменения не са необходими. Общо 36 процента се затрудняват в преценките си за необходимостта от актуализация на бюджета.
От приемащите актуализацията за необходима, 32 на сто я оценяват като закъсняла, а 26 процента - като навременна.
Най-често като закъсняла я определят хора с ръководни позиции в частния сектор.
Представителите на по-уязвимите социални групи - бедните, безработните и най-младите, по-често приемат актуализацията на бюджета за навременна.
Когато средствата в държавата не достигат, обществената нетърпимост към разхищенията нараства, коментират от НЦИОМ. Общо 61 на сто от столичани подкрепят твърдението, че системите, които извършват социални плащания /като здравна, пенсионна, социално-осигурителна/, разхищават финансови средства, сочат
резултатите за мнението на анкетираните. Общо 39 на сто са на противоположното мнение. Бедните и заетите в държавния сектор са най-критични в отношението си към системите за социални плащания.
Повечето от участниците в проучването подкрепят мерките за съкращаване на администрацията - 77 процента ги одобряват, а само 15 на сто са против. По-висока от средната подкрепа за предложението има сред мениджърите от частния сектор  - 84 процента, както и сред пенсионерите - 83 процента. Работещите в държавния сектор също проявяват разбиране към тази необходимост - 71 на сто от тях.
Социолозите отбелязват, че според последното национално представително проучване на НЦИОМ от май 2010 г. съкращенията в администрацията също са посочвани от самите анкетирани като адекватна антикризисна мярка.
Отпускането на допълнителни средства за строителство на пътища и магистрали получава подкрепата на три четвърти от жителите на София. Те отговарят положително на въпроса "Правилно ли е в момент на икономическа криза държавата да инвестира средства за строителство на пътища и магистрали?". Причините за това високо одобрение са поне две - лошото състояние на пътната мрежа у нас и представата, че пътното строителство създава заетост и за фирмите, и за хората, коментират от НЦИОМ.
Най-изразителна подкрепа мярката получава от заможните, от хората на възраст 40- 49 години и от младите до 29 години.
Идеята "пари срещу реформи" получава значима обществена подкрепа - 63 на сто от интервюираните одобряват предложението "на държавните институции да бъдат отпускани средства, само ако правят реформи в сферите, за които отговарят". Най-често това изискване поставят заетите в частния сектор - както на управленско, така и на изпълнителско ниво, показва проучването.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg